Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

EXTINDERE – Cei 27 confirmă deschiderea la 25 iunie a negocierilor de aderare la UE ale Republicii Moldova și Ucraina

Publicat cu

pe

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene confirmă începerea negocierilor de aderare la UE pentru Ucraina și Republica Moldova pe 25 iunie, anunță președinția belgiană a Consiliului UE, potrivit AFP. Miniștrii Finanțelor din UE, reuniți la Luxemburg, au aprobat cadrul negocierilor cu cele două țări candidate, confirmând acordul de principiu la care ambasadorii lor au ajuns săptămâna trecută la Bruxelles, relatează News.ro. Acest acord permite deschiderea oficială a negocierilor marți, la Luxemburg, precizează președinția europeană a UE pe X.

Negocierile vor începe mai întâi cu Ucraina, marți după-amiaza, urmate de cele cu Republica Moldova, conform unei surse diplomatice. Liderii UE au stabilit în decembrie 2023 să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, foste republici sovietice. Până acum, Ungaria a blocat deschiderea negocierilor oficiale cu Ucraina, invocând neîndeplinirea condițiilor necesare. Comisia Europeană a constatat pe 7 iunie că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit toate condițiile prealabile pentru deschiderea oficială a negocierilor, solicitând Kievului măsuri suplimentare de combatere a corupției și gestionare a influenței oligarhilor, precum și o mai bună gestionare a minorităților, cerință susținută de Budapesta din cauza comunității maghiare din Ucraina.

UE a acordat statutul de candidat la aderare atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova în iunie 2022, la scurt timp după invazia rusă. Deschiderea negocierilor reprezintă un pas într-un proces lung și dificil de aderare. Eventuala aderare a Ucrainei, o țară cu 40 de milioane de locuitori și o putere agricolă, prezintă numeroase provocări, inclusiv problema ajutoarelor financiare.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate