SANATATE
FEMEI – Creştere alarmantă a cazurilor noi de cancer pulmonar
Publicat cu
5 luni in urmape
De
Hojda DragosPeste 12.000 de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu cancer pulmonar, respectiv peste 10.000 de români îşi pierd viaţa anual prin cancer pulmonar. Nu o spunem noi, ci o spun cei de la Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. În 1 august am avut Ziua de luptă împotriva cancerului pulmonar. În acest context Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a făcut un apel către toţi cetăţenii şi profesioniştii din domeniul sănătăţii să se implice activ în educarea şi sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenţiei şi a depistării timpurii a cancerului pulmonar, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din România şi cu cea mai ridicată rată de mortalitate.
„În stadii incipiente, cancerul pulmonar nu are manifestări specifice, însă în stadii avansate, există anumite simptome specifice: tusea care durează peste 3 săptămâni, tusea cu sânge sau respiraţia şuierătoare, durerea în piept, scăderea semnificativă în greutate sunt primele semne care trebuie să ne trimită la medicul de familie.
Peste 12.000 de români (8500 bărbaţi şi 3217 femei) sunt diagnosticaţi în fiecare an cu cancer pulmonar şi peste 10.000 îşi pierd viaţa prin cancer pulmonar. Având în vedere intensificarea discuţiilor în spaţiul public a situaţiei sănătăţii femeii, cu focus pe cancer de sân şi cancer de col uterin, trebuie subliniat faptul că din ce în ce mai multe femei sunt diagnosticate cu cancer pulmonar. Comparativ cu datele estimate pentru 2018, în 2022 se observă o creştere a numărului de cazuri noi de cancer pulmonar în rândul femeilor cu aproape 17%. În prezent, 3 din 4 pacienţi sunt diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii.
Aceste statistici ar putea fi însă schimbate prin prevenţie (renunţarea la fumat), accesul la programe de screening pentru cancerul pulmonar (low dose CT) şi optimizarea traseului pacientului de la diagnostic la tratament.
Mai multe ţări europene au introdus proiecte naţionale sau proiecte pilot de screening pentru cancerul pulmonar, existând un număr tot mai mare de dovezi cu privire la beneficiile screening-ului cu low dose CT în rândul adulţilor cu risc crescut de cancer pulmonar, în special fumători sau foşti fumători, cu vârste cuprinse între 50 şi 75 de ani. Studiile arată o scădere cu 20% a mortalităţii prin screening-ul low dose CT versus evaluarea standard prin radiografie (1).
În România, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a implementat un prim proiect care a avut ca scop principal depistarea şi diagnosticarea timpurie a bolilor respiratorii – în special a cancerului bronho-pulmonar, în rândul populaţiei vulnerabile din România. Astfel, prin intermediul programului, peste 500 de persoane din judeţele Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov-zone au ajuns la medicii de familie din judeţele respective, iar dintre aceştia 200 au beneficiat de investigaţii de tip RX, low dose CT, 20 de bronhoscopii şi teste de imunohistochimie. În urma acestui program, un număr de 7 pacienţi au fost diagnosticaţi cu cancer pulmonar, majoritatea în stadii de boală avansate şi foarte avansate.
„Lipsa investiţiilor în promovarea sănătăţii contribuie la menţinerea unui nivel scăzut de educaţie pentru sănătate: oamenii nu merg preventiv la medic şi nici nu ştiu unde ar putea să meargă pentru diverse investigaţii. În plus, în zona rurală, accesul la servicii medicale este îngreunat de o multitudine de factori. Cancerul pulmonar, adesea silenţios şi fără simptome evidente în stadiile incipiente, poate fi combătut eficient dacă este identificat devreme, iar persoanele de risc implicate în proiect au înţeles acest lucru şi au acţionat.”, afirmă Cezar Irimia Preşedinte FABC.
Diagnosticul de cancer pulmonar nu este unul fatal. În ultimul deceniu, s-au făcut progrese ştiinţifice în tratarea cancerului pulmonar, ceea ce a condus la creşterea numărului de supravieţuitori şi la mai multe speranţe pentru cei care se confruntă cu boala”, anunță Federația amintită.
Principalii factori de risc sunt fumatul, expunerea la radon, poluarea aerului, expunerea la azbest, azbestul fiind un alt factor de risc semnificativ, cu până la 7 milioane de lucrători în construcţii expuşi acestui risc. Până la 78 % dintre formele de cancer profesional recunoscute în statele membre sunt asociate azbestului. Atunci când sunt inhalate, fibrele de azbest în suspensie în aer pot provoca cancer pulmonar, cu un decalaj mediu între expunere şi primele semne de boală de 30 de ani. Prin urmare, cancerul poate apărea la câteva decenii după expunerea profesională, inclusiv atunci când lucrătorii s-au pensionat de la locul de muncă (2).
Dragoș HOJDA
Similar
Creșterea taxării și impozitării este un atac asupra antreprenoriatului românesc și întreprinderilor mici și mijlocii
Revoltă în Baia Mare: Creșterea taxelor de parcare de la 200 la 1500 de lei stârnește indignare
Cine e tânărul care a distrus trei polițiști în Borșa în ajun de Crăciun
Toaletele din Pasul Gutâi, nerealizare. Poate e mai bine în pădure
Valoarea poliţelor RCA s-a dublat, de la începutul anului
POLITICĂ – Câte femei au ajuns acum în Parlamentul României
CRIMA DE LA IEUD – Patru tineri au fost reținuți pentru 24 de ore
GLOBURILE DE AUR 2025 – Sebastian Stan, premiul pentru cel mai bun actor într-un film – comedie/musical. Declarație de dragoste pentru România
Maramureșul nu scapă de ploi și vânt puternic. Vezi până când
LA 16 ANI – Sigheteanul Andrei Dăncuș, puștiul-minune de la FCSB
DE BINE – Număr record de câini sterilizați în Baia Mare
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE3 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE1 an in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT2 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- ACTUALITATE3 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT3 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber