Daca femeile fumeaza in perioada in care sunt gravide, fiicele lor vor avea un risc crescut de a dezvolta, la maturitate, obezitate si diabet gestational, arata un studiu international.
Rezultatele studiului au fost publicate in Diabetologia, jurnalul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului, iar cercetarile au fost realizate de specialisti de la Universitatea Lund (Suedia) si National Institutes of Health din SUA.
Relatia dintre fumatul in timpul sarcinii si efectele negative asupra copiilor au fost deseori investigate; mult mai putine si neconcludente au fost studiile asupra efectelor ce persista pana la maturitate.
In acest studiu, care a utilizat date din Registrul mMedical Suedez al Nasterilor, cercetatorii au analizat relatia dintre fumatul in timpul sarcinii si sansele fiicelor respectivelor femei de a dezvolta obezitate si diabet atunci cand vor fi ele insele gravide.
Datele se refera la femei nascute incepand cu anul 1982, (cand au inceput sa fie inregistrate si informatiile referitoare la fumat) si care au nascut cel putin un copil. Au fost incluse, in total, 80.189 de cazuri.
Mamele au fost clasificate in trei categorii: nefumatoare, fumatoare de nivel moderat (1-9 tigari pe zi), fumatoare de nivel ridicat (peste 9 tigari pe zi).
Dintre fiicele studiate, 7.300 au devenit obeze si 291 au dezvoltat diabet gestational (o forma specifica de diabet, care apare in cursul sarcinii), atunci cand au fost, la randul lor, insarcinate.
Sansele de aparitie a diabetului gestational au crescut cu 62% la fiicele care fusesera expuse, in viata intrauterina, la niveluri moderate ale fumatului matern, si cu 52% la cele care fusesera expuse la niveluri ridicate.
Fiicele expuse moderat aveau sanse cu 36% mai mari de a deveni obeze , cele expuse puternic – sanse cu 58% de a dezvolta obezitate.
Rezultatele s-au mentinut chiar dupa ce au fost facute corectiile necesare pentru factori ca varsta, numar de nasteri, indice de masa corporala, modalitatea de a naste, varsta sarcinii si greutatea la nastere.
Autorii sugereaza ca mecanismele posibile din spatele acestor corelatii ar putea consta in alterari ale reglarii apetitului si satietatii, care au fost descoperite in cadrul unor studii pe animale.
Alte efecte ale expunerii prenatale la nicotina includ: moartea in numar mai mare a celulelor beta producatoare de insulina din pancreas si amplificarea expresiei genelor asociate cu factorii de transcriptie, ce duc la formarea celulelor adipoase; aceste efecte ar putea fi corelate, respectiv, cu aparitia diabetului si a obezitatii.
In plus, cercetatorii afirma ca datele recente arata aparitia unor modificari epigenetice la copiii mamelor fumatoare (ceea ce inseamna ca fumatul determina schimbari in expresia genelor la copilul inca nenascut, schimbari care il predispun mai tarziu la obezitate si diabet.)
Ei au atras, totusi, atentia, asupra faptului ca anumite diferente – neluate in calcul – intre familii, in ceea ce priveste alimentatia sau alte aspecte, ar putea contribui la corelatiile observate.
In concluzie, spun autorii, aceste date arata ca femeile expuse la tutun in timpul vietii intrauterine au un risc mai mare de a dezvolta diabet gestational, iar efectele fumatului matern nu se observa doar in copilarie, ci se intind pana la varsta adulta. Faptul este cu atat mai ingrijorator, cu cat in multe tari se inregistreaza o crestere a numarului de fumatoare in randul femeilor tinere.
Sursa: Science Daily