Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

FOLCLOR – Ansamblul „Dor Moroșan”, al Liceului Teoretic „George Pop de Băsești” Sighetu Marmației, prezent la un festival internațional

Publicat cu

pe

În perioada 11-15 mai 2023, Ansamblul „Dor Moroșan”, al Liceului Teoretic „George Pop de Băsești” Sighetu Marmației, a participat la Festivalul Internațional Multietnic de Folclor al Păstoritului, ediția a XX-a, care s-a desfășurat în localitatea Sarighiol de Deal, județul Tulcea.
„Această acțiune culturală vizează cunoașterea, conservarea și promovarea tradiției și creației cultural-pastorale, cu precădere din spațiul Dobrogean, precum și din toate zonele folclorice ale României și ale țărilor cu tradiții în păstorit, din Europa.
Ansamblul „Dor Moroșan” a pus în scenă „Ruptu’ sterpelor”, o scenetă care interpretează vechi obiceiuri, precum: constituirea stânii pentru perioada verii, numirea ciobanilor și măsuratul laptelui de la oile fiecărui gospodar pentru stabilirea cantităților de brânză (caș, urdă) ce îi revin peste vară”, informează reprezentanții Liceului Teoretic „George Pop de Băsești” Sighetu Marmației.
Evenimentul a găzduit și Simpozionul dedicat acestei sărbători de primăvară, „Păstoritul”, în cadrul căruia elevii liceului maramureșean au susținut lucrarea „Moștenirea unui gest precreștin. Valențe magico-simbolice ale toporului la Ruptu’ Sterpelor”.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate