Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Formula de calcul a pensiei. Ce trebuie să știe pensionarii

Publicat cu

pe

Recalcularea pensiilor a adus multe nemulțumiri, inclusiv la nivelul județului Maramureș. Tocmai de aceea Casa Județeană de Pensii Maramureș face cunoscută formula de calcul al cuantumului pensiei. Și anume – cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizate de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR ) unde, VPR – valoare punctului de referință este de 81 lei până la 31.12.2024, NR. TOTAL PUNCTE – se obține prin însumarea punctelor aferente perioadelor contributive cu punctele de stabilitate și cu punctele aferente perioadelor asimilate și/sau necontributive.
„Valoarea punctului de referință se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Noutatea în cadrul formulei de calcul o reprezintă punctele de stabilitate acordate pentru anii contributivi realizați peste 25 de ani. La calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de puncte de stabilitate pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani și anume 0,5 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani și 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani. Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporțional și pentru fracțiunile de an”, precizează Casa de Pensii Maramureș.
Cu precizarea că punctele de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.
Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo