IMPORTANT
FOTOGRAFIE VERSUS MEMORIA ISTORIEI – „Priviri” din orașul Baia Mare (XIV)
Published
6 luni agoon
By
Vlad HermanStadionul „Viorel Mateianu”, Baia Mare, 1922-1953.
Sportul, asemenea altor preocupări apărute la un moment dat în viața oamenilor, are o istorie, pe cât de veche pe atât de interesantă. Probabil, cititorii noștri vor fi surprinși parcurgând aceste rânduri și văzând fotografiile, să afle că băimărenii sunt de multă vreme iubitori ai sportului. Astfel, începuturile sportului băimărean le regăsim consemnate documentar în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În ultimul deceniu al secolului mai sus amintit, în presa băimăreană au apărut articole de popularizare a sportului. Erau subliniate efectele binefăcătoare ale exerciţiilor fizice asupra organismului. De altfel cluburile existente deja (neoficial) organizau dese „ieşiri în natură”, excursii pe jos sau cu bicicleta, în timpul cărora se desfăşurau serbări câmpeneşti care cuprindeau inevitabil jocuri şi concursuri sportive.
Tot în aceeaşi perioadă, alături de fotbal se acorda mare atenţie şi altor manifestări sportive precum: gimnastica (ridicarea şi aruncarea greutăţilor), „rezistenţa la alergare …”, „..fuga dată de ştafetă”, „..saltul la înălţime” etc. cei victorioşi în aceste întreceri sportive erau răsplătiţi cu medalii dar uneori răsplata îmbrăca forme cel puţin neobişnuite pentru zilele noatre, spre exempu,: „…pentru saltul la înălţime s-a primit o cupă de argint pe care câştigătorul o poate folosi un an de zile…” sau „..pentru săritutra în lungime (pentru 3 m) s-a acordat un inel de aur valoros…”. Interesant este faptul că toate aceste “medalii” au fost expuse într-unul din magazinele oraşului pentru a fi văzute de toţi membrii comunităţii.
Oficial, primul club sportiv în Baia Mare a fost înfiinţat în 18 aprilie 1912. Acesta nu s-a bucurat de prea multă audienţă fapt pentru care, în anul 1914, au fost adaugate alte secţii precum tirul şi fotbalul. După anul anul 1918, pentru a doua oară, s-a constituit la Baia Mare un club sportiv oficial. Este vorba despre CLUBUL SPORTIV BAIA MARE (C.S.B. – 1 iunie 1921).
Având acum contextul potrivit să trecem la povestea stadionului sportiv din Baia Mare. Probele sportive se desfăşurau pe un teren improvizat în apropierea vechiului târg al oraşului (capătul str. Mihai Eminescu), teren impropriu, deoarece era plin de gropi cu tribuna improvizată din “scânduri sprijinite pe butoaie de bere”. Sportivii trebuiau să vină îmbrăcaţi de acasă neexistând un spaţiu destinat echipării (vestiar). Cu toate aceste greutăți, cel puţin în domeniul fotbalului clubul băimărean s-a afirmat foarte repede ridicându-se de aici jucători care în foarte scurt timp au devenit “vedete”..
Pentru Baia Mare devenea tot mai evidentă necesitatea amenajării unei arene sportive, apropiată de centrul oraşului. În grele condiţii financiare, în anul 1922 au început lucrările noii arene dedicate. în primul rând fotbalului. Ca de obicei, când se construiește ceva nou, au apărut și atunci, reacții nefavorabile din partea populaţiei care era de părere că locul în care s-a ridicat arena nu era bun deoarece aceasta „mutila pitorescul peisaj băimărean” (la poalele Dealului Florilor unde există şi azi). Vestiarul a fost pus la dispoziţie de către “Asociaţia de patinaj” până la rezolvarea problemei. Arena a fost inaugurată la 9 aprilie 1923 printr-un meci de fotbal, un an mai târziu aici jucându-se prima confruntare de campionat (C.S.B. cu Olimpia Satu Mare).
În anul 1927 în Baia Mare se înfiinţa un nou club sportiv S.C. TRICOLOR sub patronajul Direcţiei Minelor, iar în anul 1935 a fost înființat Clubului Sportiv „PHÖNIX”.
Interesant este istoricul terenului sportiv Tricolor, care era de fapt vechea arenă (1922), de la poalele Dealului Florilor. După îndelungate încercări lucrările de mărire și amenajare au fost începute în anul 1946 (2 februarie), au fost finalizateîn anul 1953 obiectivu sportiv fiind inaugurat în vare aceluiași an (9 august 1953), cu numele Stadionul „23 August”. Din anul 2010 acest complex sportiv, mult îmbunătățit dar probabil nu suficient, poartă numele de Stadionul „Viorel Mateianu”.
Text: Lucia Pop, muzeograf, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Imagine: Zamfir Șomcutean, conservator, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Foto 1. „Ieșiri în natură”, anii 1900, fotografie. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Foto 2. Vestiarul pus la dispoziţie de către “Asociaţia de patinaj” (Câmpul Claustrului azi Câmpul Tineretului), fotografie, al doilea deceniu la secolului XX. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Foto 3. Echipa de fotbal din Baia Mare, 1921. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Foto 4. Emblema Clubuluio sportiv „Phönix”. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Foto 5, 6. Aspecte din timpul lucrărilor de reamenajare a stadionului sportiv din Baia Mare, anii 1946 fotografie. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Târgu Lăpuș, locul unde a fost cel mai rece noaptea trecută
ECONOMIC – Leul rezistă la presiunile economice și politice
ENERGIE – Rusia şi China analizează o nouă rută pentru transportul gazelor, via Kazahstan
Operații uro-genitale de succes la Spitalul Județean Baia Mare
IGPR – 278 de persoane monitorizate prin brăţări electronice, în luna octombrie
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani ago
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani ago
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE2 ani ago
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE12 luni ago
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani ago
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- ACTUALITATE2 ani ago
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT2 ani ago
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- SPORT2 ani ago
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber