O mască sculptată rară din secolul al XIX-lea, aparţinând tribului Fang din Gabon, a fost vândută sâmbătă la licitaţie în Franţa pentru suma de 4,2 milioane de euro, în pofida protestelor din timpul licitaţiei a unor gabonezi care au cerut „restituirea” acesteia ţării de origine, relatează AFP.
Extrem de rară, aceasta mască de lemn cu linii pure, aparţinând unei societăţi secrete a populaţiei Fang din Gabon, a depăşit mult estimarea, foarte prudentă, făcută de casa de licitaţii – între 300.000 şi 400.000 de euro, a anunţat casa de licitaţii din Montpellier, sudul Franţei.
În 2006, o mască din lemn de 48 cm aparţinând aceluiaşi trib a fost cumpărată la Paris pentru suma de 5,9 milioane de euro, un record pentru acest tip de obiect a cărui estetică a inspirat pictori precum Modigliani şi Picasso.
„Este vorba despre un bun furat”, a exclamat din spatele sălii de licitaţie un bărbat care s-a prezentat drept un membru al comunităţii gaboneze din Montpellier.
„Vom depune o plângere. Strămoşii noştri, strămoşii mei, din comunitatea Fang, vor recupera acest obiect”, un „bun colonial dobândit pe căi necinstite”, a afirmat el, însoţit de mai mulţi compatrioţi.
Comisarul de licitaţie, Jean-Christophe Giuseppi, a declarat că vânzarea s-a făcut „în mod legal, conform informaţiilor sale”.
Însoţiţi de membri ai serviciului de securitate, manifestanţii au părăsit sala în linişte, însă continuând să protesteze împotriva scoaterii la licitaţie de opere de artă africane, printre care şi un scaun din Congo, adjudecat pentru suma de 44.000 de euro.
Masca vândută sâmbătă măsoară 55 cm şi reprezintă figură umană stilizată, cu o frunte lată şi bombată, ochi migdalaţi şi un nas care plonjează spre o gură mică. Bărbia se curbează în faţă şi este înconjurată de o barbă din fibre de rafie.
Masca a fost colectată în jurul anului 1917, în împrejurări necunoscute, de guvernatorul colonial francez Rene-Victor Edward Maurice Fournier (1873-1931) – staţionat la Dakar şi apoi în Congo-ul Francez – probabil în timpul unui turneu în Gabon, se arată în catalogul de vânzare. Potrivit testelor efectuate, artefactul a fost realizat în secolul al XIX-lea.
Descendenţii guvernatorului au găsit masca cu ocazia vânzării unei proprietăţi de familie, „într-o mansardă” unde fusese uitată din anii 1920, fără a şti că este vorba despre un artefact rar, a afirmat Jean-Christophe Giuseppi, precizând că nu există decât circa 10 măşti de acest tip în lume.
„Masca aparţinea societăţii secrete Ngil, formată din ‘justiţiari’ care mergeau prin sate pentru a-i vâna pe cei care făceau probleme, inclusiv pe cei suspectaţi de vrăjitorie. Sentinţele lor puteau duce la moarte”, a declarat Giuseppi.