Connect with us

IMPORTANT

G7 – SUA și Ucraina au încheiat un acord bilateral de securitate, pe zece ani

Publicat cu

pe

Anunțul a fost făcut de președintele SUA în cadrul declarațiilor susținute după summitul G7 din Apulia, Italia. Biden a salutat progresul în discuțiile cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și a anunțat semnarea unui acord bilateral de securitate pe 10 ani între cele două țări, punând astfel capăt negocierilor de un an.

Zelenski a descris acordul ca fiind “cea mai puternică” înțelegere de acest fel de la căderea URSS în 1991. “Astăzi este o zi cu adevărat istorică”, a adăugat el. Liderul ucrainean a subliniat că garanția de securitate este “un acord obligatoriu din punct de vedere juridic și foarte detaliat”, valabil atât pe durata războiului, cât și ulterior. El a menționat că include cooperarea în domeniul informațiilor și consolidarea industriei ucrainene de apărare.

Acordul prevede ajutor militar și instruirea soldaților ucraineni de către americani, însă Washingtonul nu va trimite trupe în Ucraina. De asemenea, presa americană relatează că acordul poate fi anulat de viitoarele administrații, în cazul în care Biden nu va obține un nou mandat.

În cadrul declarațiilor, Joe Biden a afirmat că “democrațiile pot da rezultate” și a anunțat oficial că membrii G7 au ajuns la un acord pentru utilizarea activelor rusești înghețate în sprijinul Ucrainei, cu o sumă inițială de 50 de miliarde de dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate