Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

GAFĂ – Boris Johnson a comparat Brexit-ul cu lupta ucrainenilor pentru libertate

Publicat cu

pe

Prim-ministrul britanic Boris Johnson şi-a atras critici, inclusiv din propria tabără conservatoare, după ce a comparat lupta ucrainenilor împotriva invaziei ruse cu britanicii care au votat pentru Brexit pentru „a alege libertatea”, consemnează duminică AFP.

„Într-un discurs ţinut sâmbătă la congresul Partidului Conservator, ce are loc la Blackpool, Johnson a afirmat că este instinctul poporului acestei ţări, ca şi al poporului ucrainean, de a alege libertatea. El a dat ca exemplu recent celebrul referendum pentru Brexit din iunie 2016”, scrie Agerpres.

„Atunci când britanicii au votat pentru Brexit, în număr atât de mare, nu cred că a fost pentru că erau ostili străinilor. A fost pentru că voiau să fie liberi să facă lucrurile diferit şi pentru ca ţara să se poată conduce singură”, a spus Boris Johnson.

Declaraţiile lui au suscitat reacţii scandalizate, fostul preşedinte ale Consiliului European, polonezul Donald Tusk, scriind pe Twitter că ele „îi ofensează pe ucraineni, pe britanici şi bunul simţ”.

La rândul său, fostul negociator european Guy Verhofstadt a considerat „nebunească” această comparaţie făcută de Boris Johnson, el subliniind că ucrainenii vor mai multă libertate şi să se alăture UE!.

Şi diplomaţia franceză a reacţionat: „Dacă aş fi britanic, mi-ar fi ruşine. În calitate de diplomat francez, nu voi comenta pe Twitter”, a scris pe reţeaua socială Philippe Errera, director general pentru afaceri politice şi de securitate al Quai d’Orsay.

Actualitate

YHP Logo