Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

GAZ METAN – Dependența UE de gazele importate din Rusia a scăzut simțitor în ultimul an, reprezentând în august 2022 doar 11% din total

Publicat cu

pe

În ultimul an, Uniunea Europeană și-a redus considerabil dependența de gazele naturale rusești, înlocuindu-le în mare parte cu gaze naturale lichefiate (GNL), arată un studiu, scrie site-ul ekathimerini.

Cercetarea, condusă de profesorul asociat al Universității Pireu, Yannis Maniatis, fost ministru al Mediului și Energiei și deputat socialist, arată că gazele rusești au reprezentat doar 11% din totalul importurilor de gaze ale UE în august 2022, față de 39% în august 2021. Cea mai mare parte a reducerii a avut loc începând cu luna mai, când importurile rusești reprezentau încă 26% din total.

Importurile de GNL au crescut de la 15% în august 2021 la 38% un an mai târziu, după ce au atins un vârf de 42% din total în iulie.

A doua mare sursă de gaze este Norvegia, care contribuie între 25%-35% din total, cu un maxim în august 2022 și minime în martie și aprilie anul trecut.

Gazele naturale din Africa de Nord au reprezentat 10-13% din importuri pe tot parcursul anului trecut, iar Azerbaidjanul a contribuit cu 3-4%.

Actualitate

YHP Logo