Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

GAZA – SUA va prezenta o nouă propunere de armistiţiu în conflictul Israel-Hamas

Publicat cu

pe

Negocierile privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de Hamas în Fâșia Gaza vor continua săptămâna viitoare la Cairo, pe baza unei noi propuneri americane. Aceasta este concluzia unei declarații comune de vineri, emise de SUA, Qatar și Egipt, principalii mediatori între Israel și Hamas, deși gruparea palestiniană a respins inițiativa Washingtonului.

Mediatorii consideră că cele două zile de discuții recente din Doha au fost „constructive” și s-au desfășurat într-o „atmosferă pozitivă”. Washingtonul a prezentat o nouă propunere de compromis susținută de Egipt și Qatar pentru a aborda diferențele rămase în implementarea unui acord între Israel și Hamas. Această propunere se bazează pe un plan prezentat de președintele Joe Biden, care include mai multe etape pentru încetarea ostilităților și eliberarea ostaticilor capturați în timpul atacului Hamas din 7 octombrie.

Oficialii din cele trei țări mediatoare urmează să se întâlnească la Cairo înainte de sfârșitul săptămânii viitoare pentru a încerca să finalizeze un acord, cu scopul de a salva vieți, de a sprijini populația din Gaza și de a reduce tensiunile regionale.

Cu toate acestea, Hamas a respins „noile condiții” israeliene incluse în propunere, care includ menținerea forțelor israeliene în Fâșia Gaza de-a lungul graniței cu Egiptul. Hamas insistă asupra unei încetări complete a focului, retragerea totală a trupelor israeliene, întoarcerea persoanelor strămutate și un schimb de ostatici cu prizonieri palestinieni din Israel.

Conflictul declanșat de incursiunea Hamas din 7 octombrie, care a provocat circa 1.200 de morți în Israel, a creat o criză umanitară gravă în Gaza, unde aproximativ 2,4 milioane de palestinieni suferă din cauza penuriei de alimente, în timp ce bombardamentele israeliene au provocat aproape 40.000 de morți, majoritatea civili. Dintre cei 251 de ostatici capturați de Hamas, 111 rămân în Gaza, însă 39 dintre ei sunt decedați.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo