Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

GRÂNE – Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu privind importurile de cereale ucrainene

Publicat cu

pe

Parlamentul European a anunțat miercuri că Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu, conform căruia producătorii de alimente din Ucraina vor avea acces fără tarife pe piețele UE până în iunie 2025.

Această decizie a fost transmisă de Reuters. Propunerea inițială a Comisiei Europene, formulată în ianuarie, era de a suspenda taxele și cotele pentru produsele agricole ucrainene până în iunie 2025, cu posibilitatea de a impune tarife în cazul în care importurile de păsări de curte, ouă și zahăr depășesc nivelul mediu din anii 2022 și 2023. Lista a fost extinsă pentru a include ovăz, porumb, crupe și miere.

În plus, Parlamentul European a obținut asigurări din partea Comisiei Europene că va interveni în cazul unei creșteri a importurilor de grâu ucrainean. Referința pentru declanșarea „frânei de urgență” va fi reprezentată de nivelul mediu din anii 2022 și 2023, iar tarifele vor fi reintroduse dacă importurile depășesc acest nivel.

Negociatorii Parlamentului European au asigurat că Executivul comunitar va acționa mai rapid, în termen de 14 zile în loc de 21 de zile, în cazul în care va fi necesară declanșarea „frânei de urgență”.

În contextul invaziei Rusiei în Ucraina din 2022, UE a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina. Cu toate acestea, țări precum Polonia și alte state vecine au fost afectate de o supraofertă de cereale, iar fermierii au protestat împotriva concurenței neloiale.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate