Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

GUVERNUL CIOLACU DĂ ÎN CAP ONG-URILOR – IMM-urile nu mai pot deduce din impozitul pe profit donațiile către asociații și fundații

Publicat cu

pe

ONG-urile simt în 2024 un adevărat atentat financiar la veniturilor din partea Guvernului Ciolacu. Una din reglementările care intră în vigoare în acest an se referă la anularea deducerii din impozitul pe venit a sponsorizărilor direcționate de microîntreprinderi către fundații și asociații, ân limita a 20% din impozitul pe venit datorat.

„Microîntreprinderile nu mai au facilitatea de a scădea din impozitul pe venit donațiile către ONG-uri
Din anul 2024, microîntreprinderile nu mai pot sponsoriza astfel încât să aibă facilitatea fiscală de a scădea din impozitul datorat procentul de 20%.
Așa cum spunea recent și consultantul fiscal Cornel Grama, o pot face în continuare, dar fără nicio facilitate fiscală.
Conform OUG (115/2023), ultimul an fiscal în care sumele reprezentând sponsorizări/burse rămase de reportat se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este anul fiscal 2023” precizează Hotnews într-o analiză economică realizată cu sprijinul unor reputați economiști din România.

„Pe de o parte, Guvernul Ciolacu a comunicat anterior că măsura ar fi justificată pentru că era o pârghie folosită pentru sifonarea unor bani spre anumite ONG-uri care jucau rolul de „bidon”. Practic, unii patroni foloseau acea facilitate pentru a direcționa banii respectivi spre ong-uri controlate de ei sau de membrii ai familiei, ulterior banii fiind scoși și folosiți în interese personale.
De asemenea, a fi proprietar de ONG devenise în ultimii ani o afacere pentru unii români care speculau unele portițe dion lege.

Pe de altă parte, facilitatea acelor donații de la IMM-uri era folosită și de ONG-uri cu activitate transparentă, conduse de persoane corecte. Multe astfel de entități non-guvernamentale funcționau (și în sport, dar și în cultură sau în domeniul social) în baza unui plan financiar care se baza, majoritar, pe acest tip de donații/sponsorizări.

Practic, statul în loc să lupte împotriva ong-iștilor cu activități infracționale și a acoliților lor a preferat să dea o lovitură generală care va afecta și pe cei care funcționau absolut corect”, scrie vestea.net.

Actualitate

YHP Logo