Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat, în perioada 4 – 10 octombrie, 658 de persoane, 58 de autovehicule şi 33 de documente ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.
„Au fost localizate pe teritoriul ţării noastre 500 de persoane care fac obiectul unor semnalări în Sistemul Informatic Schengen (SIS), în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române”, informează un comunicat al IGPR transmis, duminică, AGERPRES.
Poliţiştii români au pus în aplicare 24 mandate europene de arestare, au depistat 48 de persoane semnalate de către statele membre ca având refuzul intrării sau şederii pe teritoriul Schengen, 205 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 10 persoane care erau semnalate ca dispărute de către partenerii din statele Schengen.
De asemenea, de pe teritoriul României au fost ridicate 22 de documente, fiind găsite şi 57 de autovehicule căutate de partenerii din spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare.
„Totodată, 158 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române”, arată sursa citată.
Dintre acestea, 21 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare, 35 erau semnalate de statele membre ca având refuzul intrării sau şederii pe teritoriul Schengen, alte 13 erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar nouă erau semnalate dispărute.
Totodată, partenerii străini au descoperit pe teritoriul lor 11 documente şi un autovehicul căutat de autorităţile române, în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.
Începând cu data de 31 martie, momentul aderării României la Spaţiul Schengen, cu frontierele aeriene şi maritime, pasagerii care au intrat în ţară venind din state Schengen sau au plecat către ţări Schengen nu au mai fost supuşi controlului documentelor de călătorie, în mod sistematic, însă, prin intermediul aplicaţiei eDAC, poliţiştii pot efectua verificări, atunci când situaţia o impune.