România va avea un nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria. Atât partea română, cât și cea maghiară au căzut de comun acord asupra locației. Ieri, 18 aprilie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunţat deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a unui proiect de act normativ și anume Hotărâre a Guvernului privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria), precum și pentru trecerea în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a sectorului de drum județean DJ 682, inclusiv a terenului aferent acestuia aflate în domeniul public al județului Timiș și în administrarea Consiliului Județean Timiș, precum și încadrarea acestuia în categoria funcțională a drumurilor de interes naţional.
„Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea deschiderii punctului internațional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria) pentru traficul internațional de persoane, precum şi pentru traficul internațional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone, preluarea sectorului de drum județean DJ 682, din domeniul public al județului Timiș și din administrarea Consiliului Județean Timiș, în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a infrastructurii Rutiere – S.A., încadrării acestuia în categoria funcțională a drumurilor de interes național, în condițiile legii, precum şi înscrierii bunului în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.
Punctul internațional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria) va fi amenajat în localitatea Beba Veche, județul Timiș, pentru traficul internațional de persoane, precum şi pentru traficul internațional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone. În cazul creării condițiilor tehnice și de infrastructură necesare, părțile române și cele ungare pot conveni despre prelungirea programului de lucru, precum și folosirea punctului de trecere a frontierei pentru traficul internațional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 7,5 tone. Controlul traficului de persoane care ies de pe teritoriul Ungariei și intră pe teritoriul României, respectiv al celor care ies de pe teritoriul României și intră pe teritoriul Ungariei – inclusiv controlul persoanelor participante la traficul internațional de mărfuri – are loc pe teritoriul României, într-un loc comun. În acest scop, pe teritoriul României se înființează un loc de serviciu ungar pentru controlul traficului de frontieră. Programul de lucru al punctului internațional de trecere a frontierei, va fi zilnic, de la ora 08:00 la ora 20:00 (ora României) și de la ora 07.00 la ora 19.00 (ora Ungariei)”, se arată în proiectul de act normativ amintit.
Ce mai trebuie spus este că punctul de trecere a frontierei va fi dat în folosință după realizarea infrastructurii, asigurarea personalului și a utilităților necesare în vederea desfășurării în bune condiții a controlului de frontieră, în conformitate cu normele și standardele în vigoare.
Dragoș HOJDA