Connect with us

NEWS

ÎN CURÂND – Previziunile meteo cu ajutorul AI-ul avansează în ritm rapid

Publicat cu

pe

Inteligența artificială este pe cale să transforme prognoza meteo, mai multe modele AI demonstrând progrese semnificative și aducând îmbunătățiri notabile sistemelor tradiționale.

De exemplu, Centrul European pentru Prognoze Meteorologice pe Termen Mediu, prima organizație globală de predicție numerică a vremii, a dezvoltat un nou model AI care îmbunătățește previziunile meteo în timp real. Spre deosebire de modelele AI extinse, care necesită servere și resurse substanțiale, acest model poate rula eficient pe un singur PC.

Organizația a oferit AI-ului acces la vasta sa bază de date meteorologice, menținută din 1940, care conține informații prețioase despre condițiile atmosferice, terestre și oceanice înregistrate zilnic, în puncte diverse din întreaga lume, actualizată la câteva ore.

În Statele Unite, companii precum WindBorne Systems utilizează un sistem hibrid în care AI interpretează datele colectate de baloane meteorologice mici, încercând să umple golurile datorate lipsei de date – în prezent, doar 15% din atmosfera Pământului este monitorizată.

Deși organizațiile meteorologice au început să utilizeze inteligența artificială abia din 2022, aceasta s-a dovedit deja superioară sistemelor tradiționale în multiple situații.

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate