Luni, Seulul, Tokyo și Beijingul și-au reafirmat angajamentul față de „denuclearizarea peninsulei coreene” și menținerea păcii, considerând aceste obiective drept un „interes comun”. În cadrul unui summit tripartit, liderii celor trei țări vecine au promis să își consolideze cooperarea și să încurajeze semnarea unui acord trilateral de liber-schimb, conform relatărilor AFP. Reuniunea de la Seul a marcat primul summit de acest fel din ultimii cinci ani, cu participarea președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol, premierului chinez Li Qiang și premierului japonez Fumio Kishida.
Deși Phenianul nu a fost un subiect oficial al discuțiilor, lansarea iminentă a unui satelit nord-coreean a adus problema în prim-plan. Phenianul a informat paza de coastă japoneză despre o fereastră de opt zile pentru lansarea unui satelit spion, încălcând astfel sancțiunile ONU. Seulul a acuzat Moscova că oferă sprijin spațial Coreei de Nord în schimbul livrărilor de arme pentru trupele rusești din Ucraina. În noiembrie, Phenianul a reușit pentru prima dată să plaseze pe orbită un satelit spion.
Yoon și Kishida au îndemnat Phenianul să anuleze lansarea, care, potrivit lui Yoon, ar afecta „pacea și stabilitatea regională și globală” și ar necesita un răspuns „decisiv” din partea comunității internaționale. Liderii au reiterat într-o declarație comună poziția lor privind „pacea și stabilitatea în regiune și denuclearizarea peninsulei coreene”, subliniind că vor continua eforturile pentru o soluționare politică a problemei.
Fumio Kishida a declarat că denuclearizarea Coreei de Nord și stabilitatea în peninsula coreeană sunt în interesul comun al celor trei țări, în timp ce premierul chinez Li a cerut părților implicate să manifeste reținere și să evite complicarea situației, conform agenției de stat Xinhua.
China, fiind cel mai mare partener comercial și aliat diplomatic cheie al Coreei de Nord, a refuzat în trecut să condamne testele de armament ale Phenianului și a criticat manevrele militare comune ale Washingtonului și Seulului.
La acest prim summit tripartit din ultimii cinci ani, Seulul, Tokyo și Beijingul au convenit să își consolideze cooperarea trilaterală prin organizarea periodică a unor astfel de reuniuni. Pe plan economic, cele trei capitale au promis să încurajeze un acord tripartit de liber-schimb și să accelereze negocierile, conform unui comunicat comun. Yoon a subliniat importanța creării unui mediu transparent și previzibil pentru comerț și investiții, și stabilirea unui lanț de aprovizionare sigur.
Premierul chinez Li a făcut apel la Tokyo și Seul să evite transformarea problemelor economice și comerciale în jocuri politice sau de securitate și să respingă protecționismul și decuplarea lanțurilor de aprovizionare, conform agenției Xinhua.
După discuții, cei trei lideri s-au alăturat oamenilor de afaceri pentru un summit economic menit să stimuleze comerțul între cele trei țări.
Această întâlnire este importantă deoarece reprezintă unicul canal de comunicare regulat prin care liderii Coreei de Sud și Japoniei, ambii aliați ai Statelor Unite, se pot întâlni cu liderul chinez, a remarcat ziarul sud-coreean Hankyoreh, care, totuși, a notat că este „puțin probabil ca summitul să ducă la rezultate semnificative” pe plan diplomatic.
Yoon Suk Yeol, președinte al Coreei de Sud din 2022, încearcă să îmbunătățească relațiile țării sale cu Japonia, fostă putere colonială, în contextul amenințărilor tot mai mari din partea Phenianului. Tokyo și Seulul sunt aliați-cheie ai Statelor Unite în Asia.