Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ÎN VECINI – Economia Republicii Moldova este în recesiune

Publicat cu

pe

Economia Republicii Moldova este în recesiune, iar prognozele arată că până la sfârșitul acestui an va înregistra o creștere modestă de până la 2%. O spune expertul în domeniul economic, Victor Ciobanu, potrivit căruia o ușoară creștere economică se va înregistra grație producției agricole, întrucât a început perioada recoltării. Potrivit expertului, modelul economic al Republicii Moldova este unul păgubos întrucât țara „exportă” cetățeni și importă produse, notează IPN.

Expertul Victor Ciobanu spune că economia Republicii Moldova se află într-un proces de recesiune, adică are loc o reducere a producției, o diminuare a investițiilor și un declin general al activităților economice.

„Oficial, suntem în recesiune. Avem mai multe trimestre consecutiv în care avem creștere economică negativă. Am avut până acum scuzele de rigoare, a fost pandemie, anul trecut am vorbit numai de război. Iată că în anul 2023 observăm că țările din regiune, din Uniunea Europeană, își revin și merg pe traiectoria creșterii economice. La noi situația e paradoxală. Potrivit statisticilor, în primul trimestru avem descreștere cu – 2,4%. Unii experți de la ministerul Economiei spun că și trimestrul doi este tot pe minus. Prognozele tuturor, inclusiv ale FMI, sunt că vom ieși la +2 spre sfârșitul anului”, a spus expertul în domeniul economic, Victor Ciorbanu, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Actualitate

YHP Logo