Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Încă o instituție care a protejat afacerea Nordis. Inspectorilor li s-a transmis să stea deoaprte

Publicat cu

pe

  • Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), principala autoritate de control prin care statul român ar trebui să supravegheze respectarea legii în domeniul construcțiilor, a închis ochii la neregulile grave din proiectul imobiliar Nordis.
  • Documentele obținute de Recorder arată căîn proiectul de la Mamaia, Nordis avea autorizație pentru 9 etaje, iar în realitate a construit clădiri cu 12 niveluri, pentru a-și maximiza profitul. Deși a primit sesizări repetate cu privire la aceste ilegalități, Inspectoratul de Stat în Construcții a evitat să controleze Nordis și nu a luat nicio măsură.

În anul 2019, firma Nordis Management SRL obținea, de la Primăria Năvodari, autorizații de construire pentru două clădiri de apartamente care urmau să devină hotelul Nordis din Mamaia. Regimul de înălțime maxim permis în autorizație era P+9 etaje.

Miza celor trei etaje ridicate fără autorizație e cât se poate de simplă: un profit mult mai mare. Din calculele Recorder, valoarea apartamentelor de pe un singur etaj depășește 2 milioane de euro. Așadar, pentru cele două clădiri de hotel vorbim de un plus de cel puțin 12 milioane de euro.

Imediat după ridicarea etajelor care încălcau autorizația inițială, două instituții publice ar fi trebuit să intervină, să oprească lucrările și să ceară în instanță desființarea etajelor construite ilegal: Primăria Năvodari și Inspectoratul de Stat în Construcții.

Niciuna dintre acestea nu a intervenit, iar Nordis a ridicat imediat și a doua clădire, tot cu 12 etaje, deși autorizația era P+9. Mărturiile clienților arată că Nordis vindea în acea perioadă apartamente inclusiv pe etajele ridicate în plus. „Mi-au propus să cumpăr cât mai sus, că e mai frumoasă priveliștea”, povestește un client care a cumpărat un apartament la etajul 12 al unuia dintre blocuri. Când a plătit un avans de 95% din sumă, nimeni de la Nordis nu i-a spus că nu exista autorizație pentru etajul 12.

Am cerut și poziția Nordis cu privire la situația etajelor construite încă din 2020 peste limita impusă de autorizația din 2019. „Am construit numai lucruri de calitate și de fiecare dată am construit conform autorizațiilor în vigoare. Nu am construit nici mai sus, nici mai jos, nici la dreapta, nici la stânga”, ne-a spus Emanuel Poștoacă, unul dintre asociații firmei Nordis Management SRL.

În 2021, când clădirile erau deja ridicate, Primăria Năvodari a eliberat o serie de acte care autorizau supraînălțarea cu încă un etaj a construcțiilor aprobate inițial: de la P+9 la P+10. Nu e clar cât de legală a fost eliberarea acestor noi autorizații, dar cert este că Nordis era tot în afara legii cu clădirile de 12 etaje pe care le ridicase.

În același an 2021, proprietarul unei construcții din vecinătatea clădirilor Nordis sesizează atât Primăria Năvodari, cât și Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la nerespectarea regimului de înălțime.

Polițiștii de la Poliția Locală Năvodari, serviciul de disciplină în construcții, s-au prezentat la fața locului, unde, în mod normal, ar fi trebuit să constate ceea ce se poate vedea în imaginea de mai jos. Această fotografie de pe Google Street View, făcută în 2021, arată că la acea dată ambele clădiri erau ridicate până la etajul 12.

Totuși, Poliția Locală Năvodari îi răspunde reclamantului, în mod mincinos, că „lucrările de construire la care faceți referire se execută respectând proiectele tehnice autorizate prin autorizațiile de construire”. Răspunsul a fost întocmit de polițistul local responsabil pe disciplina în construcții, Ionuț Bălosu.

Despre Ionuț Bălosu presa locală a scris că este un funcționar cu o avere care ridică semne de întrebare pentru un bugetar. Superiorul lui Bălosu este primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, membru PSD și coleg de partid până de curând cu deputata Laura Vicol, soția asociatului principal al Nordis, care a părăsit între timp partidul în urma scandalului Nordis.

„Minciuni!”, ne-a retezat-o Chelaru când am vrut să-l întrebăm despre acuzațiile aduse de localnici cum că firma ar fi fost protejată de primărie pe linie de partid. Edilul ne-a redirecționat către purtătoarea de cuvânt. Aceasta din urmă ne-a transmis că Nordis Management SRL a fost amendată în 2022 pentru nerespectarea proiectelor tehnice autorizate și pentru neprezentarea la control a documentelor. Valoarea totală a sancțiunilor, de 100.000 de lei, e însă una modică comparativ cu cifra de afaceri a dezvoltatorului: 165.000.000 de lei.

Același cetățean care sesizase Primăria Năvodari a reclamat Nordis și la Inspectoratul de Stat în Construcții, instituție cu acoperire națională și cu atribuții de control în domeniul imobiliar.

Inspectoratul i-a transmis petentului un răspuns halucinant: că nu poate lua măsuri la fața locului întrucât „Inspectoratul Județean în Construcții Constanța dispune de un singur inspector specializat în efectuarea verificărilor în domeniul urbanismului, angajat deja în soluționarea multor petiții”.

Petentul a revenit câteva luni mai târziu și a trimis un document de la Cartea Funciară care demonstra că Nordis Management vindea promisiuni de vânzare-cumpărare inclusiv la etajele construite ilegal și că oamenii dădeau bani pe ceva ce risca să nu fie niciodată autorizat.

Nici de această dată niciun inspector de la ISC nu s-a deplasat pe teren să verifice firma, așa cum ar fi fost normal. Au răspuns însă că imobilul a fost verificat de Primăria orașului Năvodari, „care a comunicat instituției noastre rezultatul verificărilor efectuate, respectiv: «lucrările la care faceți referire se execută conform proiectelor tehnice autorizate»”.

„Inspectorii știau de cel puțin doi ani de zile că cei de la Nordis aveau două etaje în plus, dar nu aveau voie să se ducă peste Nordis. Așa spuneau inspectorii, că li s-a sugerat că trebuie să stea deoparte”, ne explică astăzi, sub protecția anonimatului, o sursă cu vechime din Inspectoratul de Stat în Construcții.

Aceste afirmații sunt susținute cu date concrete: în 2022, corpul de control al premierului a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții un control general la dezvoltatorii imobiliari din zona Mamaia-Năvodari.

„Au fost aduși inspectori din țară și au luat la pas fiecare stradă din Mamaia, au intrat peste tot unde se construia. S-au dat vreo 300 de amenzi, au fost controlați toți dezvoltatorii, dar cu excepția a două firme, unde exista un interes. Una dintre aceste firme necontrolate era Nordis Management”, ne spune aceeași sursă.

Potrivit raportului de control ajuns în posesia Recorder, inspectorii ISC aduși din toată țara au verificat aproape 200 de șantiere din zona Mamaia-Năvodari, inclusiv șantierele aflate în jurul Nordis, unele la câteva zeci de metri distanță. Nordis, cel mai mare șantier din Năvodari, cu patru clădiri aflate atunci în diferite stadii de construcție, a fost ocolit.

L-am întrebat pe Harry Boiagian, actualul inspector șef al Inspectoratului Județean de Construcții Constanța, cum își explică faptul că Nordis a fost ocolit de acel amplu control al ISC care a vizat toți dezvoltatorii din Năvodari. „Cred că sunt multe entități ale statului care așteaptă răspunsuri la chestiunea asta. Eu nu vreau să speculez, nu eram la conducerea Inspectoratului Județean Constanța în timpul controalelor, am fost doi ani delegat în țară.”

recorder.ro

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo