Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

ÎNCEARCĂ – Liderii UE încercă să îl convingă pe Viktor Orban să elimine blocajul asupra finanțării Ucrainei

Publicat cu

pe

Consiliul European se va întruni într-o ședință extraordinară la Bruxelles pe 1 februarie 2024, având ca principal subiect de discuție revizuirea bugetului pe termen lung al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și deblocarea ajutorului pentru Ucraina. Liderii UE își propun să convingă Ungaria să renunțe la blocarea finanțării pentru Ucraina.

Liderii Uniunii Europene se întorc la Bruxelles pentru a doua confruntare în două luni cu Viktor Orbán, președintele Ungariei, din cauza refuzului său de a aproba un nou pachet de asistență în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

O combinație de frustrare și furie domină atmosfera în oraș, conform informațiilor The Guardian, în timp ce liderii europeni s-au reunit pentru cina de miercuri seara, înaintea summitului de urgență.

„Ne aflăm cu adevărat la o răscruce de drumuri”, a declarat un oficial al UE.

Diplomații de la Bruxelles subliniază că Ucraina nu va rămâne fără finanțare pentru echipamente militare și muniție, deoarece aceasta va fi gestionată individual prin intermediul statelor membre, prin intermediul Facilității Europene pentru Pace. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la lichiditățile din economia ucraineană și la semnalul pe care lipsa de unitate îl va transmite lui Putin.

În ultimii doi ani, acest fond al UE, împreună cu sprijinul Fondului Monetar Internațional și al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a facilitat plata salariilor profesorilor, medicilor și soldaților, menținerea funcționării bancomatelor și reconstrucția clădirilor în măsura în care a fost posibil.

Eforturile de a-l convinge pe Orbán să renunțe la opoziție s-au intensificat în ultimele 24 de ore, celelalte 26 de state membre ale UE fiind de acord să introducă un paragraf de compromis în proiectul de text al acordului pe care se încearcă să-l obțină la summitul privind bugetul. În zilele recente, Ungaria a anunțat că își va retrage dreptul de veto, cu condiția ca bugetul să fie revizuit anual pe durata celor patru ani de finanțare.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate