Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

INEDIT – Astronomii au observat cea mai masivă stea „văduvă neagră” cunoscută până acum

Publicat cu

pe

Astronomii au observat cel mai masiv exemplu cunoscut al unei stele neutronice, obiect clasificat drept o „văduvă neagră” care şi-a crescut foarte mult masa după ce a înghiţit cea mai mare parte din materia unei stele companion alături de care formează un sistem stelar binar, transmite Reuters.

Cercetătorii susţin că această stea neutronică, despre care au aflat că se învârte în jurul axei proprii de 707 ori pe secundă, are masa de aproximativ 2,35 ori mai mare decât a Soarelui – fiind probabil limita maximă a masei pe care o poate avea un astfel de obiect cosmic.

Dacă masa ar fi fost mai mare, în locul stelei neutronice s-ar fi format o gaură neagră. O stea neutronică este nucleul compact al unei stele masive care a explodat ca supernovă la capătul vieţii sale stelare.

Cea descrisă de cercetători este un tip de stea neutronică cu câmpuri magnetice foarte puternice, denumită pulsar, care eliberează fluxuri de radiaţii electromagnetice prin polii săi. Pe măsură ce steaua se roteşte, aceste fluxuri par să pulseze, de unde şi denumirea de pulsar.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo