Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

INEDIT – Povestea primei mănăstiri ortodoxe din Baia Mare

Publicat cu

pe

În Baia Mare vom avea prima mănăstire ortodoxă. Aceasta este situată pe strada Viilor. Localnicii de acolo ieri au avut de furcă cu mașinile care au fost parcate de cei care au venit la ceremonia de târnosire a paraclisului Schitului „Schimbarea la Față a Domnului” din Municipiul Baia Mare.

Episcopia Maramureșului și Sătmarului ne spune povestea acestui lăcaș de cult. Totul a plecat de la donația familiei Matosz Victor și Maria, care au donat către Parohia „Sfântul Ilie” din Baia Mare, prin Părintele Profesor Vasile Borca, acest loc, ca să se construiască pe el așezământ duhovnicesc: „Sigur că începutul a fost greu, s-au făcut toate formalitățile pentru a se primi donația și s-a rânduit un slujitor care să facă slujbe, s-a improvizat un Altar. Asta se întâmpla prin 2003-2004. Propriu-zis, viața monahală a început după 2011, când terenul a fost transferat către Sfânta Episcopie a Maramureșului și Sătmarului. În 2012 a început viața monahală, a venit aici o maică de la Episcopia Sălajului, Maica Tatiana Tomoș. S-a construit casa monahală, ca să poată locui obștea, și s-a pus piatra de temelie pentru viitoarea biserică, în 2015, de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Justinian. Lucrările au mers foarte greu. De aceea, în 2022, Episcopia a decis se preia întreaga administrație a schitului și să numească un administrator în persoana Arhidiaconului Vasile Pop. Acesta din urmă, într-un an și jumătate, a reușit, ajutat de Sfânta Episcopie, care a finanțat lucrarea, evident, și sprijinit de alte donații, alte acte de donație, oferite de binefăcători, a reușit ca să pregătească biserica de la primul nivel, acest Paraclis, pe care l-am așezat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, făcătorul de minuni și vindecătorul de cancer, și a Sfintei Preacuvioase Maicii noastre Parascheva de la Iași”.

La acest lăcaș de cult s-au adus o părticică din Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie, s-a sfințit o racla, atât racla cât și Sfintele Moaște urmând a fi așezate aici spre închinare de acum și până în veac. La acest lăcaș de cult din municipiu a venit Maica Xenia Velicu și a preluat conducerea mănăstirii.

„Tot ce este înăuntru este de cea mai înaltă calitate. Așa se fac lucrurile pentru Dumnezeu. Nimic nu se face provizoriu și improvizat. Totul se face pentru Dumnezeu și ca pentru Dumnezeu, pentru că rostim în rugăciunea Tatăl Nostru <<precum în cer așa și pe pământ>>. Când intrăm în sfânta biserică rostim o altă rugăciune <<în biserica slavei Tale stând, în cer a sta ni se oare, Născătoare de Dumnezeu Fecioară>>. Biserica este cerul pe pământ și se cuvine să ne simțim în sfânta biserica precum se simt îngerii și Sfinții lui Dumnezeu în cer în jurul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.  Vom construi într-un an, cel târziu într-un an de zile vom înălța biserica , ce va fi o frumusețe pentru orașul Baia Mare. Se va vedea din tot orașul, mai cu seamă de către Catedrala Episcopală <<Sfânta Treime>>, din centrul civic, se va vedea frumos această biserică în stil maramureșean și schitul, care, cu siguranță, va deveni, într-un timp nu prea lung, într-un viitor foarte apropiat, mănăstire. Mănăstirea Schimbarea la Față de pe Dealul Viilor din municipiul Baia Mare. Iată o alăturare frumoasă: și mănăstirea Rohia s-a construit în Dealul Viei. Și această mănăstire se construiește într-un astfel de loc, pentru că via este cea care ne oferă strugurii din care se face vinul și care se folosește împreună cu prescura la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Euharistie. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

FOTO episcopiammsm.ro/facebook

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo