Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

INEDIT – Un cuplu a strămutat o casă veche de 100 ani din Maramureș până la poalele munților Făgăraș

Publicat cu

pe

În satul Viștișoara, la poalele munților Făgăraș și la o aruncătură de băț de drumul de acces spre vârful Moldoveanu, Ioana Marian și soțul ei au strămutat o casă veche de 100 ani, pe care au reconstruit-o și au transformat-o într-o locuință călduroasă, unde elementele tradiționale se îmbină de minune cu cele moderne.

Ioana a urmat o carieră de economist în București, dar și-a dorit să revină în locurile natale după ce s-a căsătorit și a rămas însărcinată. În 2021, a renovat și transformat locuința de vacanță a familiei într-o pensiune superbă, aflată într-o poieniță cu peisaje spectaculoase din cătunul Sumerna. În 2022, cu 15.000 euro și ajutor de la familie, a amenajat de la zero mansarda casei, în stil boho. Iar în 2024 și-a dedicat timpul unei căsuțe vechi de 100 ani, originară din Maramureș, pe care a numit-o „La Poale de Munte.”

Au atras-o dintotdeauna locuințele vechi, cu prispă, element care pentru ea are un farmec aparte. „Începusem deja să visez cum stau cu ceaiul în mână, fie că plouă sau ninge, pe prispă, în timp ce admir munții. A fost îndeajuns să încolțească ideea asta, iar apoi am acționat pentru a-mi îndeplini visul”, își aduce aminte Ioana.

O prietenă de-ale cuplului a găsit casa care avea să devină „La Poale de Munte”, în satul Petrova din Maramureș. Ea s-a ocupat de tot până la finalizarea procesului de achiziție, când Ioana și soțul ei au plătit 40.000 lei ca să devină proprietarii construcției.

Foștii proprietari doreau să demoleze casa și „Probabil ar fi ajuns parchet sau lemn de foc”, crede Ioana, care se bucură cu atât mai mult că au putut să o salveze. Au cumpărat-o și au așezat-o la poalele munților Făgăraș, în satul Viștișoara, foarte aproape de Sâmbăta de Sus, dar și de Transfăgărășan. Înconjurată de natură, așadar. Un avantaj pe care și-au dorit să îl fructifice cât mai mult și care i-a făcut să cumpere și două parcele de câte 800 metri pătrați de pământ în jurul construcției, pe care l-au nivelat și au plantat pomi și flori.Investiția a depășit 100.000 euro, pe care cuplul i-a adunat din toate economiile personale, venituri lunare, un împrumut de 35.000 euro de la bancă și ajutor de la părinți.Integral pe lovedeco.ro

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate