Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ÎNGRIJORARE – Procurorul general al României consideră prea mare pragul de un milion de euro pentru dezincriminarea evaziunii

Published

on

Procurorul general al României, Alex Florenţa, a exprimat critici referitoare la pragul de un milion de euro până la care evaziunea fiscală ar urma să fie dezincriminată în cazul achitării prejudiciului, într-un interviu acordat în exclusivitate postului TVR și difuzat integral pe TVR INFO. Dezincriminarea evaziunii fiscale până la un milion de euro este prevăzută într-un proiect de lege adoptat de Parlament, însă acesta a fost contestat de Opoziție la Curtea Constituțională.

„Consider că limita de un milion de euro este prea înaltă, cel puțin pentru contextul actual al României. De asemenea, cred că anumite beneficii precum achitarea prejudiciului cu o anumită sancțiune suplimentară ar trebui să fie diferențiate în funcție de momentul în care inculpatul manifestă această intenție pe parcursul procesului penal. Astfel, dacă inculpatul alege să achite prejudiciul în cursul urmăririi penale, evitând astfel costurile judiciare asociate unui proces îndelungat, sancțiunea ar trebui să fie de, să zicem, 20-25%. Dacă decide să meargă înainte și să se judece în prima instanță, cu cheltuielile judiciare suplimentare aferente, procentul ar trebui să fie mai mare, de exemplu, 50%. Și dacă alege să continue până la finalizarea procesului și abia înainte de o hotărâre definitivă de condamnare decide să apeleze la acest beneficiu, sancțiunea ar trebui să fie și mai mare, de 100% în plus față de prejudiciul inițial. Acest procedeu legislativ nu este o noutate, fiind utilizat în multe legislații din Vestul Europei, cu scopul de a încuraja achitarea voluntară din partea inculpatului și de a reduce durata procedurilor penale”, a explicat procurorul general.

Pragul de un milion de euro este menționat ca limită pentru dezincriminarea evaziunii fiscale în cazul în care prejudiciul este achitat integral în termen de 30 de zile de la constatarea acestuia de către ANAF, plus penalități de 15% și dobânzi.

Actualitate

YHP Logo