Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a intrat in posesia primelor inregistrari in format digital ale emisiunilor realizate de Departamentul Romanesc al Radio Europa Libera din perioada 1956-1991.
Cele 415 inregistrari audio au ajuns la IICCMER in urma unui acord de parteneriat incheiat cu Hoover Institution Archives, Stanford University, in cadrul caruia urmeaza a fi digitizate 3.350 de materiale.
Rezultatele proiectului de digitizare vor fi disponibile pentru cercetatori si publicul interesat la sediile IICCMER si Hoover Institution Archives (California, SUA), iar unele extrase vor fi postate pe internet.
De asemenea, un website dedicat acestei intiative va fi creat in curand. O copie a arhivei digitale a Departamentului Romanesc al Radio Europa Libera va fi depusa la Arhivele Nationale ale Romaniei.
“Considerat cel mai important fenomen mediatic al Romaniei de pana in 1989, Radio Europa Libera a jucat un rol determinant in istoria recenta a tarii. Pentru multi romani, emisiunile de la Europa Libera au fost oxigenul care le-a permis sa respire si sa reziste sub comunism. Europa Libera a salvat vieti si a influentat destine, fiind marea obsesie a lui Nicolae Ceausescu si a Securitatii”, au aratat oficialii statului.
Impotriva postului Europa Libera, autoritatile comuniste au indreptat un intreg arsenal de masuri, de la bruiaj, la interceptarea corespondentei si atentate impotriva angajatilor acestuia.
Pe 21 februarie 1981, teroristul international Carlos Sacalul si banda sa au comis, asa cum arata ultimele cercetari, la indemnul si cu complicitatea Securitatii, un atentat cu bomba asupra sediului din München al postului de radio.
In 2008, cand emisiunile destinate Romaniei au incetat, Europei Libere i-a fost decernat Ordinul Cultural in grad de mare ofiter pentru contributia la promovarea libertatii de exprimare, in special in timpul Romaniei comuniste.
Intre 1950 si 1989, sectia romana a Radio Europa Libera a fost condusa de urmatorii directori: Mihail Farcasanu, Camil Ring, Alexandru Gregorian, Noel Bernard, Ghita Ionescu, Preda Bunescu, Mihail Cismarescu, Vlad Georgescu, Nicolae Stroescu-Stinisoara, Nestor Ratesh. Dintre vocile postului de radio Europa Libera de-a lungul existentei ii amintim pe Ghita Ionescu, Nöel Bernard, Vlad Georgescu, Emil Georgescu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Mircea Carp, Cornel Chiriac, Ion Ioanid, Gelu Ionescu, Serban Orescu, Emil Hurezeanu, Neculai Constantin Munteanu, Liviu Tofan s.a.
ZiarMM.ro