ACTUALITATE
Înșelăciunile prin metoda Trading Scam, în contextul Sărbătorilor de Iarnă
Publicat cu
8 ore in urmape
De
Hojda DragosPoliţia Română a anunțat că, prin Direcţia de Investigaţii Criminale, desfăşoară activităţi de informare cu privire la noile tendinţe şi moduri de operare ale infractorilor. Care în perioada sărbătorilor de iarnă devin tot mai activi, exploatând vulnerabilitatea cetăţenilor dornici de câştiguri rapide şi fără riscuri.
„Schemele de înşelăciune devin tot mai sofisticate şi includ promisiuni de investiţii sigure şi profitabile în acţiuni ale unor companii renumite, ori în criptomonede sau prin intermediul cupoanelor oferite în perioada anilor privatizării (1990-2000). Mai mult, victimele acestor tipuri de infracţiuni pot fi transformate fără să ştie în cărăuşi de bani, contribuind în mod indirect la spălarea banilor sau pierderea urmei banilor proveniţi din activităţi ilegale ori infracţiuni.
După o presupusă primă investiţie, victima poate fi inclusă într-o schemă mai amplă prin care autorii intră în posesia produsului infracţional (sumele de bani), chiar cu ajutorul victimelor:
Aceste tipuri de infracţiuni funcţionează astfel:
1. Atragerea victimelor prin false oportunităţi de investiţii
Autorii utilizează canale precum reclame pe internet şi social media, care promovează platforme de investiţii promiţând randamente mari şi rapide, apeluri telefonice nesolicitate prin care autorii se prezintă drept brokeri sau consultanţi financiari şi care oferă „sfaturi exclusiviste”, precum şi mesaje sau e-mailuri personalizate care conţin linkuri către site-uri false şi care imită platforme legitime investiţionale sau de tranzacţionare la bursa de valori ori pe alte pieţe financiare.
Victimei i se transmite faptul că poate investi sume mici în companii sigure sau în criptomonede şi îi sunt garantate randamente mari. De cele mai multe ori, pentru a câştiga încrederea, infractorii furnizează documente sau grafice false care arată profituri inexistente.
2. Manipularea victimelor şi crearea unui sentiment de urgenţă
După ce victima îşi exprimă interesul, autorii aplică diverse tehnici de manipulare precum presiuni psihologice („Aceasta este o ofertă limitată. Dacă nu investeşti acum, vei rata şansa vieţii tale.”), demonstraţii false de succes („Clienţii noştri au obţinut deja profituri uriaşe!”) şi aparent profesionalism (sunt utilizaţi termeni financiari şi platforme online care par autentice pentru a părea de încredere).
Infractorii conving persoanele vătămate să instaleze pe dispozitivele lor fixe sau mobile aplicaţii de control la distanţă. Prin intermediul acestor aplicaţii, infractorii ghidează victimele să creeze conturi pe diverse platforme. Ulterior, fondurile victimei, fie ele în monedă FIAT (de exemplu: lei, euro, dolari) sau criptomonede, sunt transferate fără acordul victimei în conturile altor persoane (cărăuşi de bani). În cele din urmă, cărăuşii de bani transferă, prin intermediul unui ATM de criptomonede, sumele de bani în criptomonede într-un portofel electronic al autorilor. Autorii folosesc fără drept datele de autentificare obţinute prin accesul la terminalele controlate de la distanţă.
3. Transformarea victimelor în „cărăuşi de bani”
A. Infractorii pretind victimei că virează profituri generate din investiţii. De fapt, sumele de bani provin din conturile altor victime ale unor fraude similare.
B. Victimei i se solicită să retragă sumele primite şi să le transfere mai departe prin ATM-uri de criptomonede către o adresă electronică controlată de autori.
C. Victimei i se oferă posibilitatea de a păstra o parte din suma totală ca „recompensă” pentru colaborare.
D. Sumele de bani sunt transferate în Blockchain într-un portofel electronic controlat de către autori, iar prejudiciul devine foarte greu de recuperat”, arată Poliția Română.
Polițiștii atrag atenția că această practică face ca victima să devină, fără să ştie, complice la infracţiunile săvârşite de autor, riscând consecinţe juridice, inclusiv de natură penală.
Un astfel de mod de operare este foarte uşor de recunoscut, fapt pentru care amintim modalităţile prin care aceştia pot realiza că este vorba de o înşelăciune:
1. Atenţie la ofertele de câştiguri rapide!
Orice promisiune de randamente mari şi fără riscuri este un semnal de alarmă.
Investiţiile reale implică riscuri, iar câştigurile rapide sunt rareori reale, în cele mai multe cazuri acestea întâmplându-se din noroc, nu din cunoştinţele financiare ale vreunui presupus consultant financiar.
Orice promisiune care pare prea avantajoasă să fie adevărată trebuie să fie privită cu scepticism.
2. Atenţie la lipsa documentaţiei oficiale!
Autorii evită să furnizeze documente autentice sau contracte clare şi transmit victimelor documente falsificate cu privire la persoana lor ori a societăţii pe care o reprezintă, ori utilizează date de identitate ale altor victime.
3. Atenţie la transferuri neobişnuite!
Dacă sunt primiţi bani în cont fără o justificare clară, este posibil să fiţi implicat într-o schemă a cărăuşilor de bani.
4. Atenţie la cererile de retragere şi transfer!
Dacă vi se cere să retrageţi bani şi să-i transferaţi prin alte metode decât cele clasice, cum ar fi ATM-uri de Bitcoin, refuzaţi şi anunţaţi autorităţile.
Dragoș HOJDA
Similar
LA MODĂ ACUM – Înșelăciunile cu închirierea cabanelor pentru sărbătorile de iarnă!
ACTUALITATE – Înșelăciunile prin aplicațiile instalate pe telefon
CRYPTO – Bitcoin s-a tranzacționat duminică la o valoare record de 80 de mii de dolari
Atenție la site-urile de tip PTC (PAID TO CLICK). Cum ești înșelat
Atenție la înșelăciunile la schimbul valutar! Metoda „Șmen”
Apel la șoferii de taxi, ridesharing și livratorii de comenzi alimentare
Primarul de Baia Mare o dă la întors. Nu el a venit cu ideea majorării prețurilor la parcare
Cristian Niculescu Țâgârlaș a depus jurământul de credință pentru al doilea mandat de senator
ECONOMIC – Instalarea guvernului a calmat piața
ÎN 2025 – Cât vor costa tichetele de parcare în Baia Mare
TRACTORIST DE OCAZIE – Maramureșean cercetat pentru mai multe infracțiuni
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE3 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE1 an in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT2 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- ACTUALITATE3 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT3 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber