Connect with us
Descarcă aplicația

ADMINISTRATIE

ÎNTR-UN FINAL – Guvernul a aprobat proiectul privind asociaţiile şi fundaţiile – un pas înainte în digitalizarea, debirocratizarea domeniului

Publicat cu

pe

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, care prevede înfiinţarea unui Registru unic al asociaţiilor şi fundaţiilor „modern”, cu „informaţii la zi, adecvate, actualizate, corecte”, a anunţat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Ea a arătat că registrul unic al asociaţiilor şi fundaţiilor va permite accesul în orice moment la informaţii despre acestea, iar finanţarea lui se va face prin PNRR.

Beneficiarii proiectului sunt în prezent, în total, de 137.963 de ONG-uri înregistrate în România, dintre care 114.714 sunt asociaţii, restul fiind fundaţii, federaţii, uniuni, ONG-uri de utilitate publică sau persoane juridice străine. Numărul ONG-urilor de utilitate publică este de 194, a indicat Gorghiu.

„Un al doilea lucru foarte bine venit în această lege este faptul că toate procedurile legate de instanţă se vor putea realiza electronic, prin email. Se introduc trei formulare tip care vor uşura activitatea tuturor celor care au actualmente asociaţii şi fundaţii şi, în acelaşi timp, va uşura activitatea acest set de formulare pentru toţi cei care vor dori să-şi înfiinţeze asociaţii şi fundaţii. Ca atare, se introduc trei formulare tip la îndemână oricui pentru înscrierea unei asociaţii şi fundaţii, pentru declararea şi modificarea beneficiarului real, pentru modificări de statut. Se prevede expres în cuprinsul textului posibilitatea de a transmite şi aceste formulare prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare”, a explicat ministrul.

Reprezentantul legal al asociaţiei va putea să fie declarat doar printr-un email la instanţă şi se face imediat operarea în registru, potrivit noilor prevederi.

„Vizăm debirocratizarea procedurilor de la momentul la care această lege va fi adoptată. Pentru a înfiinţa o asociaţie sau fundaţie va curge un termen de doar şapte zile. Judecătorul va putea înscrie asociaţia în registru când neregulile au fost înlăturate chiar şi în absenţa reprezentantului legal”, a mai explicat Alina Gorghiu.

Proiectul elimină obligaţia numirii de cenzori sau a comisiei de cenzori. „Numai în cazul asociaţiilor al căror al căror activ patrimonial depăşeşte 16 milioane lei mai subzistă această obligaţie a numirii unei comisii de cenzori”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Totodată, se va elimina necesitatea depunerii de documente la care statul are acces pentru obţinerea statutului de utilitate publică a unui ONG, urmând să fie depuse doar acelea pe care autoritatea nu le are deja în registru.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo