România este astăzi o ţară „sigură” şi „un pilon de stabilitate” în estul Europei, a declarat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, care a adăugat că ţara noastră trebuie să rămână „ferm” angajată în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în faţa agresorului atât timp cât va fi necesar, informează AGERPRES.
Iohannis a arătat că ţara noastră este în „proces de optimizare” a cadrului legislativ naţional pentru preveni şi combate riscul ca drone eşuate, utilizate de forţele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, să cadă pe teritoriul naţional.
„Traversăm vremuri dificile, marcate de provocări multiple, care sporesc instabilitatea şi impredictibilitatea evoluţiilor de securitate la nivel regional, european şi global, context în care puterea militară capătă o şi mai mare relevanţă, atât ca un mijloc de consolidare şi proiectare a forţei, cât şi ca factor esenţial de descurajare şi apărare. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat arhitectura de securitate pe continentul european şi reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional şi o provocare la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli, care a asigurat pacea şi stabilitatea în lume după cel de-Al Doilea Război Mondial”, a afirmat şeful statului, la ceremonia militară organizată, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, cu ocazia Zilei Armatei.
Preşedintele a menţionat că România trebuie să rămână vigilentă şi să continue eforturile naţionale, în cooperare cu aliaţii, pentru a consolida pe mai departe postura de descurajare şi apărare a NATO în regiunea Mării Negre.
„Trebuie să rămânem ferm angajaţi în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în faţa agresorului, atât timp cât va fi necesar, împreună cu aliaţii din NATO şi cu partenerii europeni şi internaţionali. Forţele ruse continuă acţiunile de agresiune, făcând victime civile şi producând pagube însemnate la nivelul infrastructurii portuare ucrainene, inclusiv în proximitatea frontierei fluviale cu România. În faţa acestor provocări, rămânem vigilenţi şi continuăm eforturile naţionale conjugate şi cooperarea strânsă cu aliaţii pentru a consolida pe mai departe postura de descurajare şi apărare a NATO în regiunea Mării Negre, care reprezintă o zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică”, a completat şeful statului.
„Totodată, suntem în proces de optimizare a cadrului legislativ naţional pentru a fi în măsură să prevenim şi să combatem riscul ca drone eşuate, utilizate de forţele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul naţional”, a amintit preşedintele Iohannis.
Conform acestuia, România este o ţară „sigură” şi „un pilon de stabilitate” în estul Europei, iar cetăţenii români beneficiază de „cele mai solide” garanţii de securitate din istoria noastră.