Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ISTORIA BĂII MARI – Povestea bustului poetului Mihai Eminescu din Parcul „Regina Maria”

Publicat cu

pe

Azi, 15 ianuarie, este ziua în care s-a născut Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale. Cu această ocazie, reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș au postat, pe pagina oficială de Facebook, povestea bustului marelui poet național, amplasat în Parcul „Regina Maria” din Baia Mare:

“Monumentul marelui poet Mihai Eminescu, cu caracter memorial, este format din bustul cioplit din piatră, așezat pe un soclu paralelipipedic din beton. Sculptura este opera artistului Alexandru Gheorghiță și a fost ridicată în anul 1961, prin grija Comitetului de Cultură și Artă al Regiunii Maramureș și a Consiliului Popular al orașului Baia Mare. Pe soclu se află inscripția “MIHAI EMINESCU 1850-1889”, sub forma binecunoscutei sale semnături. Fața principală este orientată spre est, spre aleea principală a parcului.
Ziarul cotidian „Pentru Socialism”, an XII, nr.2398 (duminică 1.10.1961) a consemnat, în articolul semnat de Vasile Gaftone, momentul festiv al dezvelirii bustului poetului național Mihai Eminescu.” (V.Rusu, L.Pop, Clădiri, edificii, monumente și statui cu poveste. O altfel de istorie a orașului Baia Mare, Baia Mare, 2021)
Foto: Minerva Luca, Zamfir Șomcutean

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate