Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ISTORIA DETECTIVISMULUI (Partea 1) – Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

Publicat cu

pe

Unanim recunoscut ca moment al apariției primului detectiv particular este anul 1833, când, în Franta, Eugène François Vidocq, fost soldat si detinut, a fondat prima Agenție de detectivi particulari denumita, „Le bureau desrenseignments” (Office of Intelligence). O mixtură între detectivism si poliție privată, activitatea era asigurată de 11 detectivi, doi funcționari și un secretar.

Lucrau pentru oameni de afaceri, persoane particulare si acționau împotriva escrocheriilor, artizanilor în producerea de falimente, fraudelor de tot felul și, nu s-au sfiit ca uneori să folosească metode ilegale pentru a îi descoperi și demasca. Se întelege că Vidocq a ajuns repede în conflict cu poliția atât din cauza metodelor sale de acțiune cât și a relațiilor sale destul de dubioase.

Oficialitățile au încercat de multe ori sa-i închidă biroul și, în cele din urmă, în 1842 au reusit să îl aresteze pe Vidoq sub suspiciunea ca ar fi primit bani în timp ce ancheta un caz de deturnare de fonduri. La percheziție i-au gasit peste 3.500 de fișiere si documente pe care le-au confiscat. Vidocq a fost acuzat de comiterea a trei infractiuni: procurare de bani prin înșelăciune, corupție a funcționarilor publici și uzurpare de funcții publice.

citește tot articolul pe jurnalul-bucurestiului.ro

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo