Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ISTORIE – Jandarm maramureșean din perioada interbelică

Publicat cu

pe

În 1929, structura organizatorică a jandarmeriei a suferit modificări semnificative, transformând companiile de jandarmi județene în legiuni și desființând brigăzile, regimentele și batalioanele teritoriale de jandarmi, înlocuindu-le cu inspectorate.

Fotografia prezintă o reconstituire a unui delict din perioada interbelică, cu un jandarm rural din județul Maramureș, activ în intervalul 1929-1931, îmbrăcat în uniforma model 1923, de culoare kaki, introdusă în Armata Regală Română în acel an. Uniforma include vipuști și numărul de la capelă în culoare bleu-jandarm (albastru deschis), iar petlițele de la guler sunt de culoare bleu-jandarm cu margini roșii, indicând apartenența la Inspectoratul 4 Jandarmi Rurali. În perioada 1923-1929, gradele inferioare din jandarmerie aveau literele CJ și numărul regimentului, iar între 1929 și 1931, acestea au fost înlocuite doar cu cifra inspectoratului.

Sursa fotografiei: Colecția Muzeului Maramureșan, realizată în atelierul foto Kabat Emil. Text: Nicolae Adrian Alexe, muzeograf CNM ASTRA din Sibiu.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo