Specialiștii Inspecției de prevenire din cadrul I.S.U. Maramureș au efectuat, pe parcursul săptămânii trecute, 22 de ontroale la unități de alimentație publică, unități administrativ-teritoriale, de învățământ, respectiv la Servicii Private pentru Situații de Urgență.
Printre neregulile cel mai des întâlnite în timpul acestor controale, pe linia respectării normelor legale referitoare la apărarea împotriva incendiilor, au fost cele legate de depozitarea de materiale combustibile pe traseul căilor de evacuare, de neefectuarea mentenanței la mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor, neafișarea planurilor de evacuare a persoanelor, respectiv de exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice.
Ca urmare a neregulilor constatate, personalul Inspecției a aplicat 149 de sancțiuni, din care 127 avertismente și 22 de amenzi în cuantum de 22.500 de lei.
În aceeași perioadă, specialiștii Inspecției de prevenire din cadrul I.S.U. Maramureș au desfășurat 41 de activități de informare și educație preventivă.
„Pentru că vremea este în răcire, iar instalațiile de încălzire vor fi tot mai solicitate în perioada următoare, specialiștii Inspecției de prevenire vă reamintesc câteva din ele mai importante măsuri de prevenire a incendiilor legate de exploatarea sobelor și a coșurilor de fum:
• înainte de utilizare, sobele trebuie verificate, reparate şi curăţate pentru a fi în perfectă stare de funcţionare;
• se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba;
• sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare închisă;
• este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului;
• în faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică, având dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 m;
• cenuşa şi jarul provenite de la sobe trebuie să fie depozitate într-un loc special amenajat;
• verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum se efectuează numai de către persoane specializate;
• coşurile, burlanele şi canalele de fum trebuie să fie izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor;
• în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei, ce pot fi surse de aprindere”, transmit reprezentanții ISU Maramureș.