Connect with us
Descarcă aplicația

SPORT

LEGENDĂ – Brazilia îi aduce un omagiu lui Ayrton Senna, la 30 de ani de la moartea triplului campion mondial

Publicat cu

pe

Brazilia sărbătorește miercuri, în semn de aducere de omagii, memoria unuia dintre cei mai distinși eroi ai săi, Ayrton Senna, la 30 de ani de la trecerea tragică în neființă a legendarului pilot de Formula 1. Despre el se spune că a atins o aură asemănătoare cu cea a „regelui fotbalului”, Pele, potrivit AFP.

Susținătorii acestui triplu campion mondial (1988, 1989 și 1991) sunt așteptați să se adune în fața mormântului său din Sao Paulo, orașul său natal, pentru a-l comemora. Ayrton Senna a fost înmormântat acolo, la vârsta de doar 34 de ani, după tragicul accident de la Imola (Italia), în aceeași zi de 1 mai, în 1994.

În fiecare an, o cursă de alergare are loc pe circuitul Interlagos, tot în Sao Paulo, unde Senna a câștigat două dintre cele mai memorabile victorii ale sale în 1991 și 1993.

În ultimele zile, programele de televiziune locale au fost dominate de omagii aduse pilotului, iar străzile Braziliei poartă numele său în semn de respect.

O expoziție itinerantă sub titlul „Eu, Ayrton Senna da Silva – 30 de ani”, se deschide miercuri la Rio de Janeiro, după ce a călătorit prin alte orașe braziliene. Această expoziție oferă vizitatorilor posibilitatea de a auzi înregistrări ale pilotului povestind momente semnificative din viața și cariera sa, folosind inteligența artificială.

Pe plaja Copacabana, un loc emblematic din Rio, mulți trecători se opresc să facă fotografii în fața statuii de bronz a lui Senna, care îl prezintă pe acesta cu brațele ridicate, fluturând un drapel brazilian.

În afara realizărilor sale sportive, moștenirea lui Senna trăiește în Brazilia prin intermediul Institutului Ayrton Senna, fondat în memoria sa. Acest institut a fost recunoscut în 2004 de către UNESCO pentru proiectele sale educaționale destinate copiilor din comunitățile defavorizate.

„Senna a subliniat întotdeauna importanța educației în schimbarea lucrurilor”, afirmă Viviane Senna, sora lui Ayrton și președinta institutului, într-un videoclip recent postat pe rețelele de socializare.

Institutul, înființat la șase luni după moartea pilotului, estimează că aproximativ 36 de milioane de elevi din 3.000 de orașe braziliene au beneficiat de programele sale.

Pentru Ernesto Rodrigues, un scriitor brazilian și autor al biografiei „Ayrton, eroul dezvăluit”, Senna a reprezentat mai mult decât un campion sportiv; el a ridicat stima de sine a brazilienilor într-o perioadă marcată de crize politice și economice. Când Senna câștiga titlurile mondiale, Brazilia ieșea dintr-o dictatură militară și se confrunta cu hiperinflație.

„Moștenirea sa a fost păstrată în mare măsură. Numele său este onorat prin numirea unor artere importante din întreaga țară. Mereu când este menționat, stârnește mândrie în inimile brazilienilor”, concluzionează biograful.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate