Partidul National Liberal propune la revizuirea Constitutiei ca dupa finalizarea mandatului seful statului sa nu poata face parte dintr-un partid politic, sa nu poata candida la alegeri si sa nu poata indeplini alte demnitati publice, a anuntat senatorul PNL Tudor Chiuariu.
„Le-am propus colegilor mei sa avem un articol care sa se refere expres la neutralitatea exercitarii functiei de presedinte, la interzicerea oricaror forme de partizanat politic si la interdictia dupa finalizarea mandatului de presedinte de a face parte din partide politice, de a candida la alegeri si de a indeplini alte demnitati publice, in sensul asigurarii impartialitatii, pentru ca daca un presedinte stie ca se intoarce in politica din timpul functiei, atunci va incerca sa-si creeze anumite avantaje politice din momentul in care este presedinte. Speram sa nu fie cazul. El nu ar trebui sa faca lucrul acesta. Sa-si exercite functia cu impartialitate si neutralitate”, a declarat Chiuariu, dupa sedinta grupurilor parlamentare ale PNL.
Intrebat daca prin aceste prevederi nu s-ar ingradi dreptul la asociere, Chiuariu a raspuns ca si alte categorii de persoane au aceeasi obligatie de impartialitate si neutralitate, precum magistratii, politistii, judecatorii CCR, care au restrangerea dreptului de a candida. „Nu este vorba de discriminare, ci este vorba de exercitarea celei mai inalte functii intr-un stat”, a subliniat senatorul PNL, citat de Agerpres.
El a precizat ca aceasta propunere ii vizeaza pe toti presedintii care vor fi alesi in baza Constitutiei revizuite, nefiind o masura retroactiva si a aratat ca interdictia este valabila pe viata. Chestionat daca interdictia se aplica dupa doua mandate detinute de presedinte, Chiuariu a raspuns ca aceasta problema nu a fost discutata, dar se merge pe prevederea in vigoare.
Tudor Chiuariu a mai punctat ca PNL propune reducerea mandatului sefului statului la patru ani.
„Tot in legatura cu asigurarea impartialitatii, daca pastram sistemul actual si daca nu intervin alte accidente, cum ar fi alegerile anticipate in privinta presedintelui sau a Parlamentului, vom avea alegeri prezidentiale la mijlocul mandatului Parlamentului si deci niciodata nu vom confunda alegerile prezidentiale cu cele parlamentare, caz in care presedintele devine mult mai legat de o anumita forta politica ce participa la alegeri”, a explicat liberalul, adaugand ca exista propuneri privind stabilirea unei date fixe pentru organizarea alegerilor parlamentare.
Liberalii mai propun la modificarea Legii fundamentale clarificarea atributiilor sefului statului. Astfel, in ceea ce priveste primul-ministru, PNL vrea ca presedintele sa-l desemneze pentru aceasta functie pe reprezentantul propus de partidul sau alianta politica ce a obtinut cele mai multe mandate in urma alegerilor parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor, iar in cazul in care acesta nu poate forma un guvern sau nu obtine votul de incredere al Parlamentului, seful statului sa ii incredinteze sarcina formarii Executivului reprezentantului partidului sau aliantei politice care are al doilea cel mai mare numar de mandate parlamentare.
Propunerile PNL privind revizuirea Constitutiei au fost prezentate intr-o sedinta a parlamentarilor liberali, urmand sa fie luate in discutie la reuniunea Delegatiei permanente a partidului din 27 mai.