Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

MAI IEFTIN – ROBOR la 3 luni scade sub 6% pentru prima dată în ultimele 25 de luni

Publicat cu

pe

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut ieri la 5,81%, atingând cel mai mic nivel din ultimii doi ani, după ce BNR a redus rata-cheie la 6,75% și dobânda la facilitatea de depozit la 5,75%. Acest lucru va conduce la o scădere a dobânzilor pentru creditele în lei, încurajând astfel finanțarea economiei. Oamenii de afaceri anticipează noi reduceri ale dobânzilor de către băncile centrale pentru a amplifica acest efect.

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate de populație înainte de mai 2019 și pentru creditele curente ale companiilor în lei, a coborât sub 6%, la 5,81%, cel mai redus nivel din ultimii doi ani.

Pe măsură ce costul banilor scade pe piața monetară, dobânzile la credite vor urma aceeași tendință.

Astfel, se așteaptă ca în perioada următoare creditele în lei să devină mai accesibile, având în vedere că dobânzile la împrumuturi sunt compuse din indicii de referință plus marja băncilor.

În aceste condiții, putem anticipa o revigorare a creditării, care până acum a fost limitată, cu un ritm anual de creștere sub 6% pentru creditul privat total destinat populației și firmelor.

Scăderea dobânzilor pe piața interbancară a avut loc după ce reducerea rapidă a inflației spre 5% a determinat BNR să înceapă relaxarea monetară în iulie, reducând dobânda-cheie la 6,75% pe an de la 7%, nivel la care a stat timp de un an și jumătate. Totodată, BNR a ajustat și rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 6% pe an anterior.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate