Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

MAREA BRITANIE – Laburiştii au obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative

Publicat cu

pe

Laburiștii vor reveni la putere în Regatul Unit după o victorie zdrobitoare împotriva conservatorilor în alegerile legislative, iar liderul lor, Keir Starmer, a promis că va aduce „schimbarea” și „renașterea națională” așteptată de alegători, a informat vineri AFP.

După 14 ani de guvernare conservatoare, marcată de crize precum Brexit-ul, creșterea prețurilor și schimbările frecvente de premieri, Regatul Unit începe un nou capitol.

Fără a aștepta rezultatele finale din cele 650 de circumscripții, premierul în exercițiu, Rishi Sunak, și-a recunoscut înfrângerea, anunțând că l-a contactat telefonic pe Keir Starmer pentru a-l felicita, asumându-și responsabilitatea pentru eșecul istoric al partidului său.

Vineri dimineața, Keir Starmer, în vârstă de 61 de ani și fost avocat specializat în drepturile omului, va fi însărcinat de regele Charles al III-lea cu formarea noului guvern. Starmer, un lider moderat de centru-stânga, va prelua conducerea la Downing Street într-un moment în care extrema dreaptă câștigă teren în Franța, iar Donald Trump pare bine plasat pentru a reveni la Casa Albă în SUA.

„Schimbarea începe acum”, a declarat viitorul premier britanic, mulțumindu-le susținătorilor săi și reafirmând promisiunea de „renaștere națională”. „Nu vă promit că va fi ușor. Nu este suficient să apeși pe un buton pentru a schimba o țară. Aceasta cere muncă grea, tenacitate și hotărâre”, a subliniat el.

Rezultatele de vineri dimineața confirmă amploarea succesului laburiștilor și înfrângerea istorică a conservatorilor, așa cum au preconizat sondajele din ultimele luni.

În jurul orei 04:30 GMT, laburiștii au obținut peste 367 de locuri, depășind pragul de 326 de locuri necesare pentru a obține majoritatea absolută în Camera Comunelor și a forma guvernul.

Potrivit estimărilor recente ale BBC, după anunțarea unei treimi din rezultate, laburiștii vor câștiga în total 408 mandate din cele 650 din Camera Comunelor, puțin sub scorul istoric obținut de Tony Blair în 1997 (418 mandate).

Partidul Conservator, condus de Rishi Sunak, a obținut cel mai slab rezultat din ultimul secol, cu doar 136 de deputați aleși, față de 365 de locuri acum cinci ani sub conducerea lui Boris Johnson.

Mai multe personalități de marcă au fost înlăturate de valul de nemulțumire, inclusiv ministrul apărării, Grant Shapps, și Penny Mordaunt, ministrul pentru relații cu Parlamentul, care era considerată o posibilă viitoare lideră a partidului.

Actualitate

YHP Logo