Weekend Adevărul“: Propaganda rusă îl prezintă pe Putin ca pe un țar atotputernic care are ca misiune să restaureze Imperiul Rus, în timp ce adversarii săi îl arată ca pe un pitic slab, afectat de toate bolile posibile și gata să fie înlăturat de oligarhi și de mulțimea nemulțumită. Cum arată, de fapt, Putin?
Mark Galeotti: L-am subestimat pe Putin. Nu este doar un bătrân bolnav care este gata să părăsească scena, dar pe de altă parte nu putem nici să acceptăm propaganda rusă. Putin e un țar, în sensul că este monarhul absolut al sistemului și sistemul este acolo ca să se asigure că el are putere și și-o poate menține. Ca orice țar, el este dependent de acel sistem. El se bazează pe ce îi zic oamenii supuși lui, se bazează ca alți oameni să facă ceea ce el ordonă. Și acum cred că asta este ceea ce spunem legat de Ucraina. Putin poate avea puterea absolută în Rusia, dar dacă nu are informația corectă, dacă nu are analiza corectă, dacă oamenii nu pot face și nu pot duce la îndeplinire ceea ce el le dă de făcut, atunci se va găsi într-o poziție de slăbiciune.
Putin se pretinde a fi susținătorul doctrinei de politică externă, „Lumea rusă“, prin care explică intervenţia armatei ruse în afara ţării în sprijinul vorbitorilor de limbă rusă. Dar poate justifica prin asta un întreg război?
Primul lucru pe care pot să îl spun este că Putin e un tip pragmatic. Nu crede în filosofii atât de mult pe cât le folosește. Așadar, această noțiune a lumii ruse, această noțiune că fiecare etnic rus este parte dintr-o comunitate pe care Moscova trebuie să o protejeze este ceva ce folosește în favoarea lui și pe care o ignoră atunci când nu îi e de ajutor. El crede de multe ori despre el că are la îndemână o mulțime de instrumente și uneori diaspora rusă este o unealtă utilă – atunci îi pasă de ea.
Dar, în alte condiții, dacă ne gândim, de exemplu, la populația de etnie rusă din nordul Kazahstanului, câtă vreme Moscova are relații bune cu guvernul kazah, nu îi pasă de ei. Numai că în momentul în care guvernul kazah începe să nu se mai simtă confortabil sub influența Rusiei, atunci și Moscova își dă seama de existența rușilor de acolo. Putin nu este etno-naționalist. Mai mult decât orice este un naționalist de stat. El crede în puterea Federației Ruse, țara lui. Din când în când, dacă vrea să folosească diaspora rusă drept o unealtă, el o va face.
Printre cărțile dvs. se numără și „Hai să vorbim despre Putin. Ce nu înțelege Occidentul“. Chiar, ce nu a înțeles Occidentul în privința lui Putin și ce surprize ar putea să ne mai rezerve?
Cred că unul dintre modurile-cheie prin care am fost surprinși a fost că nu l-am crezut pe Putin capabil de anumite lucruri. Asta deși nu este foarte greu să îți dai seama ce vrea Putin, pentru că el tinde să ne spună tot timpul. Știam că Putin simțea că Vestul s-a întors împotriva lui. Știam că Putin credea că Vestul încerca activ să îi submineze domnia și Federația Rusă. Știam că Putin credea că revoluția ucraineană care a avut loc în 2013 și 2014 nu era o adevărată revoluție, ci doar o înscenare a CIA, și deci noul guvern era nelegitim și o păpușă în mâinile americanilor. Știam și că Putin avea impresia că Ucraina devenea un risc pentru Federația Rusă, că ar putea deveni o bază pentru forțe ale NATO.
articolul complet pe www.adevarul.ro