Connect with us

ACTUALITATE

MĂSURI – Comisia Europeană va bloca importurile de produse agricole din Ucraina, în cazul în care acestea vor afecta țările vecine

Publicat cu

pe

Valdis Dombrovskis, Comisarul european pentru Comerț, a declarat pentru Financial Times că Comisia Europeană are în plan să analizeze modalități de a furniza asigurări suplimentare Poloniei și altor state membre în contextul exporturilor din Ucraina. Una dintre posibilele soluții ar fi implementarea unor măsuri de protecție adaptate fiecărei țări, având în vedere distribuția inegală a impactului regional al comerțului și exporturilor agricole ucrainene.

Comisia are în vedere extinderea accesului la exporturi fără taxe vamale și fără cote pentru țările vecine Ucrainei începând cu luna iunie. Propunerea urmează să fie supusă aprobării Parlamentului European și statelor membre, fiind prevăzută să rămână în vigoare până în iunie 2025. În plus, oficialii UE examinează posibilitatea impunerii de cote de export pentru produse sensibile precum carne de pasăre, zahăr și ouă din Ucraina.

Polonia și Ungaria au impus interdicții unilaterale de import pentru produsele ucrainene în aprilie 2023, în urma protestelor ample ale fermierilor împotriva exporturilor cu prețuri reduse din Ucraina, ceea ce a dus la o penurie de cereale pe piața internă a acestor țări. Această mișcare din partea Poloniei poate fi interpretată ca un efort al premierului Donald Tusk de a proteja interesele economice interne, în concordanță cu angajamentul său de a readuce Polonia în centrul procesului de formulare a politicilor UE.

Propunerea vine în contextul unor ani de dispute între administrația anterioară a partidului Lege și Justiție (PiS) și Bruxelles, mai ales în legătură cu preocupările privind statul de drept în Polonia. Deși a preluat mandatul recent, Donald Tusk a menținut interdicția privind cerealele introdusă de PiS, în ciuda dezacordului cu Bruxelles-ul.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate