Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

MĂSURI – România va dubla capacitatea principalului său port la Marea Neagră și a căilor de transport pe Dunăre

Publicat cu

pe

România va dubla capacitatea principalului său port de la Marea Neagră și a căilor de transport pe Dunăre, în termen de două luni, pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cerealele, dincolo de raza de acțiune a Rusiei, potrivit unui interviu dat de Ciolacu corespondentului FT la București.

Marcel Ciolacu a declarat pentru Financial Times că planul său va fi pus în aplicare indiferent de atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de pe celălalt mal al Dunării, la granița cu România.

„Ucraina va avea aproximativ 40 de milioane de tone de cereale pentru export în 2023”, a spus Ciolacu. „Pentru a [facilita] exportul, am mărit capacitatea atât în portul Constanța, cât și pe căile care duc la portul Constanța, pentru a face posibil acest lucru. Ne-am mobilizat cât am putut de bine.”

Angajamentul României de a mări capacitatea coridorului de transport maritim prin dragarea Dunării și extinderea infrastructurii porturilor vine după ce Rusia a renunțat la un acord care permitea cerealelor ucrainene să ajungă pe piețele globale, prin Marea Neagră. Moscova a amenințat și navele comerciale care părăsesc porturile ucrainene, determinând o redirecționare a exporturilor pe căile navigabile ale Dunării.

„Ne-am învățat bine lecțiile cu privire la Rusia”, a spus Ciolacu. „Suntem la zero dependență de energia sau resursele rusești. Sprijinul nostru pentru Ucraina este necondiționat.”

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo