Connect with us
Descarcă aplicația

SANATATE

MEDICINĂ – Vaccinuri revoluţionare împotriva cancerului şi a bolilor de inimă, care ar putea salva milioane de vieţi, vor fi gata până la sfârşitul deceniului

Publicat cu

pe

Milioane de vieţi ar putea fi salvate de un set revoluţionar de noi vaccinuri pentru o serie de afecţiuni, inclusiv pentru cancer. O importantă firmă farmaceutică a declarat pentru The Guardian că este încrezătoare că vaccinurile pentru cancer, boli cardiovasculare, boli autoimune şi alte afecţiuni vor fi gata până în 2030.

Studiile asupra acestor vaccinuri se dovedesc, de asemenea, „extrem de promiţătoare”, iar unii cercetători sunt de părere că progresul realizat timp de 15 ani a fost „accelerat” la 12 până la 18 luni datorită succesului vaccinului Covid.

Dr. Paul Burton, directorul medical al companiei farmaceutice Moderna, crede că firma sa va fi capabilă să ofere astfel de tratamente pentru „tot felul de boli” în doar cinci ani. Firma, care a creat un vaccin performant împotriva coronavirusului, dezvoltă vaccinuri împotriva cancerului care vizează diferite tipuri de tumori.

„Vom avea acel vaccin şi va fi foarte eficient, iar acesta va salva multe sute de mii, dacă nu milioane de vieţi. Cred că vom putea oferi vaccinuri personalizate împotriva cancerului, împotriva mai multor tipuri de tumori diferite, oamenilor din întreaga lume”, a declarat dr. Burton.

De asemenea, mai multe infecţii respiratorii ar putea fi acoperite printr-o singură injecţie – permiţând persoanelor vulnerabile să fie protejate împotriva Covid, gripei şi virusului sinciţial respirator (RSV) – în timp ce terapiile cu ARN mesager ar putea fi disponibile şi pentru boli rare pentru care nu există în prezent medicamente.

„Cred că vom avea terapii pe bază de ARNm pentru boli rare care până acum nu puteau fi tratate şi cred că, peste 10 ani, ne vom apropia de o lume în care vom putea identifica cu adevărat cauza genetică a unei boli şi, cu o simplitate relativă, vom putea edita şi repara boala folosind tehnologia bazată pe ARNm”, arată Burton.

Dar oamenii de ştiinţă avertizează, pe de altă parte, că progresul accelerat, care a crescut „cu un ordin de mărime” în ultimii trei ani, va fi irosit dacă nu se menţine un nivel ridicat de investiţii, precizează news.ro.

Actualitate

YHP Logo