În atenția parlamentarilor se află o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.418/2004 privind statutul profesional specific al medicului de medicină a muncii si a Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Inițiatorii susțin că țara noastră se confruntă cu un fenomen îngrijorator generat de lipsa medicilor specializați în expertiza medicală a capacității de muncă din cadrul INEMRCM, generat, inclusiv, de îmbătrânirea cadrelor medicale din acest domeniu, dar și de lipsa formării unor noi generații care să acopere necesarul.
„O analiza recenta scoate in evidență că aceste cabinete de expertiza medicală a capacității de muncă se confruntă deja cu mari probleme în sensul lipsei de personal. În contextul în care toate persoanele care și-au pierdut total sau cel putin jumătate din capacitatea de muncă și care au dreptul, potrivit legii, să se pensioneze pe caz de boală, trebuie să ajungă în fața unei comisii de expertiză medicală, este extrem de grav
ca, în foarte multe zone din tara, oamenii nu mai au acces la aceste cabinete, datorita faptului ca medicii specializati in expertiza medicala sunt din ce in ce mai putini solutiile propuse prin prezenta initiativa pentru medicii care deja profeseaza, sunt ca medicii de medicina a muncii, in urma promovării unui examen de specialitate, să aibă dreptul să exercite funcția de medic specializat în expertiza medicală a capacității de muncă din cadrul INEMRCM, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, astfel cum este reglementată de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.
Iar în ceea ce privește medicii în formare, propunem ca, în timpul rezidențiatului, să se introducă materii de studiu, astfel încât cei care au optat pentru medicina muncii să poată profesa și in specialitatea expertiza medicala, in urma pregatirii si a sustinerii examenului. Urmand ca criteriile si normele pe baza carora se face pregatirea si examinarea medicilor de medicina a muncii, astfel incat sa poata exercita fiinctia de
medic specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca, sa fie stabilite prin hotarare a Guvemului, la propunerea Ministerului Sanatatii si a Ministerului Muncii §i Solidaritatii Sociale/CNPP, prin intermediul Institutului National de Expertiza Medicala §i Recuperare a Capacitatii de Muncă”, se arată în proiectul de lege amintit.
Dragoș HOJDA