Connect with us
Descarcă aplicația

ADMINISTRATIE

MESAJELE DE LA BUSINESS FORUM – Nord-Vestul se vrea motorul economic al României

Publicat cu

pe

Diriguitorii județelor din regiune propun transformarea acesteia într-un model de succes pentru întreaga țară. Pentru aceasta este nevoie de infrastructură adecvată, reducerea birocrației, fiscalitate predictibilă și politică adecvată de resurse umane, avertizează oamenii de afaceri prezenți la Business Forum Nord-Vest (BFNV).  

“Suntem onorați să organizăm la Zalău, în inima Sălajului, acest forum economic de importanță majoră pentru mediul de afaceri. Sălajul nu mai este un județ mic și sărac, ci unul care a dat, de-a lungul secolelor, oameni însemnați în politica și educația românească, oameni cărora ne datorăm libertatea noastră. Este momentul de a discuta despre rolul nostru în economia națională, dar și despre provocările pe care le avem zi de zi”, a punctat Alin Buză, președintele OPS, principal organizator al BFNV.

“Regiunea de Nord-Vest (RNV) și-a propus să devină cea mai dezvoltată din România, iar pentru aceasta noi, județele componente, trebuie să avem o strategie comună. Autostrada Transilvania, Drumul Expres Dej – Jibou – Baia Mare – Satu Mare, conexiunea la A3 Jibou – Românași sunt proiecte de infrastructură care vor ridica toată regiunea, inclusiv afacerile dvs.

Mă deranjează această depopulare a Sălajului, provocată de politicile de până acum de la nivel național și local. De aceea trebuie să ne propunem aducerea tinerilor în locurile în care s-au născut”, a spus Dinu Iancu Sălăjanu, președintele Consiliului Județean (CJ) Sălaj.

“Cele șase județe din RNV încă nu și-au spus ultimul cuvânt în economia României. Legăturile pe care le-am creat, în ultima perioadă, între administrațiile județene în special sunt foarte sănătoase. Am reușit ca pe Programul Operațional Regional să avem niște proiecte extrem de bune pentru mediul de afaceri, în special în infrastructură.

Eu provin din mediul economic, știu provocările pe care le aveți, cunosc foarte bine ce înseamnă să nu ai bani să plătești salariile în ziua de 15 a lunii, chiar să te împrumuți pentru a le putea acorda. În Maramureș avem 125.000 de locuri de muncă la o populație de 465.000. Sectoarele economice de bază sunt industria lemnului, prelucrarea prin așchiere, serviciile.

În consecință am optat pentru un program de creare a șapte parcuri industriale, unele cu specializare inteligentă, care să acopere toate zonele județului. Maramureșul este întins, avem Țările Codrului, Chioarului, Lăpușului și Maramureșului, fiecare cu dezvoltarea sa și vrem să prevenim disparitățile din mediul rural și urban mic.

Este importantă reședința de județ, dar fără celelalte zone nu vom avea o dezvoltare unitară, sustenabilă a județelor noastre. Vă sfătuiesc să realizați în județele voastre astfel de parcuri, deoarece prin ele se vor lansa de granturi europene de până la 2,5 milioane de euro care pot reprezenta o mare parte din investiția de bază.

Apoi, vom crea un campus de învățământ dual, cu săli de curs, săli de sport, bazin de înot, controlat de un consorțiu privat, în colaborare cu universității, institute de cercetare. Acolo se vor perfecționa 1.000 de elevi și studenți, cărora le vom oferi cazare și masă, bursă pe doi ani.

De la un recensământ la altul, am pierdut 15.ooo de locuitori. Dacă ne pleacă tinerii în alte orașe sau din țară, greu îi mai poți aduce înapoi. Iar dacă îți pierzi locuitorii, nu mai ai cum să dezvolți comunitatea”, afirmă Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.

citește tot articolul pe transilvaniabusiness.ro

Actualitate

YHP Logo