Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

MINISTERUL MUNCII – Cum se vor recalcula pensiile în septembrie

Publicat cu

pe

Hotărârea Guvernului privind Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 a fost aprobată în ședința de ieri a Executivului. Normele fac parte din proiectul amplu asumat de Guvernul României de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echității, contributivității și stabilității în muncă.
„Unul dintre elementele fundamentale ale normelor de aplicare este acela că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi”, anunță Ministerul Muncii.
Astfel, după ce în ianuarie 2024 pensiile tuturor românilor au fost majorate cu 13,8%, în septembrie 2024 se vor plăti pensiile recalculate.
Cum se recalculează pensiile din septembrie 2024

În baza noilor norme, formula de calcul va conține așa-numitele puncte bonus, ce vor fi acordate acelor angajați cu cel puțin 25 de ani în câmpul muncii, adică 0,50 puncte pentru fiecare an din cei 25 de ani dovediți cu acte și cu plata contribuțiilor la zi.

Va fi o creștere de 0,75 puncte bonus pentru cei care fac dovada a 3o de ani de muncă și contribuții sociale plătite la zi, iar progresiv, cei care au peste 35 de ani, primesc un punct bonus pentru fiecare an.

Noua lege va ține cont de orele suplimentare și de alte bonusuri

Calculul progresiv, va ține cont de șomaj, perioada de activitate în armată, orele suplimentare, perioada de facultate și chiar anumite premii acordate viitorilor pensionari. Normele de aplicare stipulează că punctele bonus ale acestei plăți suplimentare vor fi înmulțite cu punctul de referință, care este în prezent de 81 de lei, astfel încât pensia să fie recalculată.

De asemenea, la calculul pensiilor vor fi avantajate mamele care au cel puțin un copil, deoarece noua lege permite ieșirea la pensie cu cel puțin șase luni mai devreme, luând în considerare perioada de concediu prenatal și postnatal.

Actualitate

YHP Logo