Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

MINISTRUL JUSTIȚIEI – Costurile pentru aducerea în țară a unui fugar pot ajunge până la 25.000 de euro

Publicat cu

pe

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectul de act normativ pentru completarea Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală prin care fugarii să fie obligați să își achite costurile cu aducerea lor în România.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat zi, într-o conferință de presă, că costul variază pe fugar între câteva mii de euro şi 25.000 de euro, bani pe care acum îi dă statul, în timp ce fenomenul fugarilor a fost în creştere de la an la an.

„Proiectul vizează două situaţii. Pentru fugarii care se sustrag în cursul urmăririi penale şi al judecăţii, cheltuielile cu aducerea în ţară vor fi adăugate celorlalte cheltuieli legate de proces, expertiză, onorariul de avocat, iar în cazul celor care fug după ce li s-a dat pedeapsa, cheltuielile cu aducerea lor pot fi recuperate printr-o cale separată, pe cale civilă”, a explicat Alina Gorghiu.

„Fugarii sunt aduși în tară pe cale aeriană sau terestră și doar în anul 2023 a fost cheltuită, de la bugetul de stat al României, o sumă aproximativă de 10.025.000 de lei, adică în jur de două milioane de euro”, scrie hotnews.ro.

Printre ultimii adăugați pe lista fugarilor din România se numără fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș, care a reușit să fugă din țară cu câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Acum, el este încarcerat într-un penitenciar din Germania și așteaptă procedurile de extrădare. Cherecheș a refuzat să îşi dea acordul pentru extrădare simplificată, iar avocații acestuia încearcă să împiedice, prin căi extraordinare de atac, aducerea în țară a fostului primar.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate