Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Mircea Cirț și Tentativa de a Reduce la Tăcere Jurnalismul Critic

Publicat cu

pe

Într-un nou episod al telenovelei politice din Baia Mare, consilierul local Mircea Cirt își arată din nou „calitățile” de om public preocupat de binele comunității – sau cel puțin așa vrea el să credem. După ce ziarul nostru a scris că a fost cercetat de Agenția Națională de Integritate în 2021 pentru un posibil conflict de interese, Mircea Cirț a decis că cea mai bună apărare este un atac în instanță, îndreptându-se acum împotriva noastră pentru că am avut „îndrăzneala” să scriem despre presupusele sale probleme de integritate.

Este fascinant cum un consilier local care ar trebui să reprezinte interesele cetățenilor și care apare în Consiliul Local ca un pastor al democrației, devine brusc atât de preocupat de propria imagine încât ajunge să considere libertatea presei o amenințare. Să fie oare acesta un exemplu de „transparență” în stilul Mircea Cirț? Ironia situației este de-a dreptul delicioasă: un politician care se plânge că presa îi afectează imaginea, când, de fapt, doar și-a făcut datoria de a informa publicul despre posibilele derapaje ale unui ales local. Domnul Cirț pare să confunde spațiul public și funcția publică pe care o deține cu spațiul propriei firme și pare să creadă că rolul presei este să-i cânte osanale, nu să-l tragă la răspundere.

De altfel, nu suntem singurii care am fost acționați în judecată de-a lungul timpului. Și alți colegi de presă au pățit-o, dacă au avut ”tupeul” să scrie negativ despre ”augusta-i persoană”. Cu noi, însă, nu îi va merge această tactică. Nu ne vom simți intimidați și vom scrie de fiecare dată când vom observa atitudini nepotrivite sau derapaje ale politicienilor. Dar, poate, în logica lui Mircea Cirț, libertatea de exprimare este bună doar atunci când îi convine lui și doar dacă presa spune cât de minunat și inteligent este el și cât de bucuroși ar trebui să fim că ne binecuvântează cu mirifica sa prezență.

Ar fi interesant de văzut cum ar arăta Baia Mare sub domnia unui astfel de lider, unde criticii săi ar putea fi reduși la tăcere prin procese și intimidare. De fapt, am observat asta în mandatele lui Cherecheș. Putem bănui și putem să credem că dacă iese dl Cirț primar, va fi mult mai rău. Până atunci, rămânem cu întrebarea: oare ce mai urmează în această saga a unui politician care își dorește o presă obedientă și fără spirit critic? Numai timpul și alegerile din 9 iunie ne vor spune. Între timp, să nu uităm că într-o societate democratică, presa are rolul de a supraveghea și de a aduce la lumină adevăruri inconfortabile, chiar dacă acestea deranjează ego-ul fragil al unor aleși locali.

24news.ro

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo