Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

MIZA ECONOMICĂ DIN UCRAINA – Uraniu, titan, fier, petrol, gaze și cărbune

Publicat cu

pe

Ucraina este unul din statele cu resurse importante: de la culturi agricole, pentru care este cunoscută drept „coșul Europei”, la sursă de energie dar și țară de tranzit a energiei. Însă Ucraina deține și rezerve importante de metale indispensabile pentru economia globală, precum fier sau oțel, dar și elemente mai rare, precum uraniu și titan.

Ucraina, și în special Donbas, este liderul Europei în ceea ce privește rezervele de minereuri de uraniu, clasându-se pe locul șapte în lume. Țara ocupă locul al doilea la rezervele de minereu de titan în Europa, al doilea la nivel mondial în rezervele explorate de minereuri de mangan și al doilea în Europa în ceea ce privește rezervele de minereu de mercur, scrie Forbes.com.

Ucraina deținea 400 de milioane de barili de rezerve dovedite de petrol la începutul anului 2021.

Ucraina se bazează în mare măsură pe importuri pentru a-și satisface cererea de petrol și alte lichide. În 2020, importurile de petrol și alte lichide au atins aproximativ 70% din consumul de lichide al Ucrainei. Țara a produs doar 74.000 de barili pe zi de petrol și alte lichide.

Ucraina are o rețea masivă de transport de gaze, concepută în timpul erei sovietice pentru a transporta combustibil în Europa din câmpurile gigantice siberiene. Rusia a cheltuit miliarde de dolari construind noi legături pentru a-și ocoli vecinul după prăbușirea Uniunii Sovietice, dar Ucraina rămâne un pivot în securitatea energetică a Europei.

Gazul intră în Ucraina prin stațiile de la Sudzha și Sokhranovka, care se află la câteva ore distanță de regiunile separatiste și la granița dintre cele două țări. Apoi curge prin conducte prin Ucraina și mai departe în Europa prin națiuni, inclusiv Slovacia.

Cărbunele reprezintă peste 90% din rezervele de combustibili fosili ale Ucrainei. În 2019, Ucraina avea 38 de miliarde de tone scurte de rezerve de cărbune și s-a clasat pe locul șase în lume pentru rezervele de cărbune după Statele Unite, China, India, Australia și Rusia.

Producția industrială și cererea de cărbune au încetinit și mai mult în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19. Drept urmare, multe mine de cărbune mai mari și-au suspendat operațiunile la începutul anului 2020.

Actualitate

YHP Logo