Pentru a se putea adapta la constrângerile de circulație și de securitate existente în Paris și în regiunea pariziană, pe durata Jocurilor Olimpice, companiile locale au fost constrânse să ia măsuri radicale. Unele amintesc de perioada pandemiei de Covid.
În Saint-Denis, aproape totul este pregătit pentru a începerea Jocurilor Olimpice. Este locul unde se află Stade de France dar și satul olimpic. Dar, salariații din această zonă, vor lucra, în mare parte, de acasă ori din alte sedii. Astfel că în acest moment, cartierul este aproape gol, după cum observă jurnaliștii de la Le Figaro.
O platformă a EDF – compania franceză de electricitate – unde lucrează, în mod normal, 3.000 de salariați, este goală de mai multe zile. Pot fi văzute aici aceleași imagini ce au existat în timpul pandemiei de Covid.
Întreaga zonă a fost clasată „roșie” în registrul de organizare a Jocurilor Olimpice, ceea ce înseamnă că nu se poate intra decât în baza unui QR cod iar polițiștii filtrează mașinile ce trec pe aici. Doar șoferii care au acest cod pot intra în perimetru.
La fel ca în pandemia din 2020, mii de societăți existente în jurul Parisului s-au organizat pentru a putea lucra de la distanță. Este cazul celor care activează în centrul Parisului, de-a lungul cheiurilor Senei, la Issy-les-Moulineaux – aici unde se găsesc și birourile RFI și până în Saint Denis, unde se află Stade de France și satul olimpic, unde sunt cazați circa 9.000 de sportivi și delegațiile lor. Mai multe stații de metrou sunt închise.
7.500 de salariați de la o societate de asigurări ce are birouri în Paris și la periferie, au fost rugați să lucreze de acasă, între 22 iulie și până pe 11 august. Cei care doresc însă, vor putea lucra de la birou.
În schimb, sediul asigurărilor sociale din Issy-les-Moulineaux, care numără 2.500 de salariați, el a fost închis iar personalul lucrează de acasă. Ori, cine dorește, poate utiliza birourile existente în alte sedii.
La Neuilly-Sur-Seine, sediul unui cabinet american de consiliere, s-a golit de la jumătatea lui iulie de cei 1.000 de angajați. Este menținut strict un serviciu minim, ce este asigurat de 50 de salariați.
Unii angajați au fost somați să își adapteze programul de muncă. Jean-Michel lucrează în domeniul financiar iar de o săptămână el înlănțuie videoconferințele din bucătăria personală. Imobilul în care lucrează în mod normal, situat la nord de Paris, va rămâne gol pe durata Jocurilor Olimpice. Toți salariații lucrează de acasă. În caz de nevoie, ei pot apela la un psiholog.
Unele societăți și-au încurajat anagajții să își ia concediu pe durata Jocurilor Olimpice iar pentru a-i stimula le-a fost oferit un bonus financiar.
Pentru unii, momentul cade chiar foarte bine. „Voi lucra o săptămână din Maroc”, mărturisește Antoine, asociat într-un fond de investiții, citat de Le Figaro. Antoine va rămâne ulterior în vacanță tot aici. Societatea sa a oferit posibilitatea salariaților de a lucra din străinătate.
„Jocurile Olimpice pot fi stresante pentru parizieni”, recunoaște Inès, responsabila de resurse umane la o companie de aplicații informatice. Societatea permite salariaților să își aleagă locul de unde vor lucra pe durata JO. „Este momentul ca ei să plece departe de frenezia pariziană”, explică Inès considerând că „este drăguț să poți lucra în apropiere de o piscină”.
Alte companii au anticipat acest moment și au accelerat toate dosarele urgente pentru a nu se regăsi, în august, în blocajele impuse din cauza competițiilor sportive.
rfi.ro