Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

MUNCĂ LA NEGRU – Suprataxarea contractelor de muncă part-time va duce la încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă

Publicat cu

pe

Camera Consultanților Fiscali (CCF) critică reintroducerea, prin noile măsuri fiscale, a suprataxării contactelor part-time și a limitării veniturilor din consultanță pentru microîntreprinderi. Organizația afirmă că prima măsură va duce la încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă și încurajează munca „la negru”, în timp ce cea de-a doua măsură va duce la interpretări la discreția exclusivă a inspectorilor fiscali. CCF a transmis o scrisoare în acest sens către ministrul Finanțelor Adrian Câciu, prin care cele eliminarea celor două măsuri.

CCF amintește că cele două măsuri au fost reintroduse, după ce anterior au fost eliminate deoarece, în urma aplicării lor, s-au dovedit a fi nocive și ineficiente.

Mai precis este vorba despre următoarele două măsuri:

Reintroducerea obligației de a calcula contribuțiile sociale (contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate) la o bază de calcul egală cu salariul minim brut pe țară în cazul veniturilor din salarii care se situează sub nivelul salariului minim brut pe țară, obținute în baza contractelor cu timp parțial de muncă (modificare care se aplică veniturilor din salarii obținute începând cu data de 1 august 2022).

Reintroducerea condiției privind realizarea de venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de peste 80% din veniturile totale, care trebuie îndeplinită începând cu 1 ianuarie 2023 de către persoanele juridice române pentru încadrarea în definiția microîntreprinderilor care pot beneficia de regimul fiscal simplificat specific acestora.

Camera Consultanților Fiscali apreciază că măsura prin care veniturile din salarii obținute în baza contractelor cu timp parțial de muncă sunt suprataxate din perspectiva CAS și CASS, are o serie de efecte negative, printre care:

-încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă cu timp parțial și implicit creșterea ratei șomajului și, în mod corespunzător, a cheltuielilor suportate de buget pentru plata indemnizațiilor de șomaj. Precizăm că aceste efecte au început deja să apară, multe dintre aceste contracte încetând cu data de 1 august 2022 (informație care poate fi verificată în Registrul de Evidență al Salariaților).

-încurajează munca nedeclarată „la negru”, care evident generează și o reducere a veniturilor încasate la bugetul statului.

-este o măsură fiscală rigidă, care nu recunoaște sau neglijează atât realitatea pieței muncii și, în aceiași măsură, specificul și necesitățile din foarte multe domenii de activitate, cât și prevederile din legislația muncii care permit încheierea unor astfel de contracte cu timp limitat.

Actualitate

YHP Logo