Connect with us

MOZAIC

MUZEUL SATULUI BAIA MARE – Maramureșenii, invitați să participe la realizarea unei expoziții cu obiecte vechi de școală

Publicat cu

pe

Maramureșenii sunt invitați să participe la realizarea unei expoziții cu obiecte vechi de școală, care ar urma să fie amplasată la Casa Școală Șomcuta Mare din Muzeul Satului Baia Mare.

”Vă mai aduceți aminte cum arăta odinioară școala într-un sat? Mai aveți prin lăzile de zestre ori prin podul casei abecedare, ghiozdane vechi sau vestitele uniforme școlare? Păstrați în cutia cu amintiri fotografii de pe băncile școlii sau portretul dascălului care v-a învățat să scrieți primele litere ori să faceți primele adunări și scăderi?

Noi ne amintim cu nostalgie și cu multă recunoștință de toate acele momente din copilărie, iar în perioada următoare ne-am propus să făurim și pentru vizitatorii care ne trec pragul un loc al amintirilor, un loc în care odată intrați să retrăiască clipe petrecute pe băncile școlii ori să își amintească de atmosfera din timpul orelor, de sala de clasă sau de încăperea care servea drept locuință a învățătorului, ambele aflate într-o căsuță mică de lemn, cu învelitoare de draniță sau de paie, dar extrem de primitoare.

În vederea organizării unei expoziții inedite vă propunem să valorificăm, pe lângă bunuri din patrimoniul muzeului, și obiecte care vă aparțin dumneavoastră și care vor reuși să ne ducă cu gândul la anii de școală. Expoziția urmează să fie realizată în Casa Școală Șomcuta Mare din muzeul nostru în luna august a acestui an pentru a putea fi vernisată tocmai la începutul lunii septembrie, când noul an școlar va bate la ușă. Monumentul de arhitectură tradițională datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea, a funcționat ca școală sătească și a fost înființat de către reprezentatul Școlii Ardelene, Gheorghe Șincai.

Ne-ar face mare plăcere să vă alăturați demersului nostru, pentru a reda, cu ajutorul dumneavoastră, atmosfera școlilor de la sate în care au învățat părinții și bunicii noștri. Abecedare, tăblițe, manuale folosite până în jurul anilor ’90, ghiozdane, portrete ale dascălilor din Țara Chioarului sau nelipsitele socotitori s-ar potrivi de minune pe băncuțele mici de lemn din sala de clasă în care se adunau pe vremuri, în jurul învățătorului, copiii din localitatea Șomcuta Mare.

Cei care ați păstrat de-a lungul timpului astfel de bunuri prin sertare și doriți să ne fiți alături în acest proiect, vă rugăm să ne contactați (printr-un mesaj privat pe pagina noastră) pentru a vă exprima intenția până în data de 𝟑𝟏 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 sau să treceți pe la noi pentru a discuta mai multe detalii.  Am fi încântați să răspundeți propunerii noastre și împreună să scoatem la lumină elemente arhaice, dintre cele mai deosebite, care ne-au marcat perioada frumoasă a copilăriei și a anilor de școală. Așteptăm cu mult drag să colaborăm!”, transmit reprezentanții Muzeului.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate