Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

NATO – SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania îl susţin pe Mark Rutte

Publicat cu

pe

Joi, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat că îl sprijină pe premierul olandez demisionar Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în funcţia de secretar general al NATO. Acest sprijin îl plasează pe Rutte într-o poziţie privilegiată pentru a prelua conducerea alianţei transatlantice. Cu toate acestea, în ciuda unor „discuţii informale recente”, în care s-a vehiculat numele preşedintelui român Klaus Iohannis, Reuters informează că Rutte rămâne singurul candidat oficial în competiţia din culise.

Datorită sprijinului puternic oferit de Washington – principala forţă a alianţei -, precum şi de cele trei mari ţări europene şi alte 16 state membre NATO, Rutte se bucură de o poziţie dominantă, în timp ce orice rival ar avea de înfruntat o bătălie dificilă.

Deşi numele preşedintelui român Klaus Iohannis a fost menţionat în discuţii informale, Rutte rămâne singurul candidat oficial pentru funcţia de secretar general al NATO. În plus, premierul estonian Kaja Kallas şi ministrul leton de externe Krisjanis Karins au arătat un interes pentru această poziţie supremă, dar nu au fost prezentate oficial drept candidaţi, conform informaţiilor furnizate de diplomaţi.

Un oficial american a subliniat sprijinul ferm al preşedintelui Joe Biden pentru candidatura premierului Rutte, evidenţiind înţelegerea profundă a acestuia asupra importanţei alianţei, precum şi calităţile sale de lider şi comunicator înzestrat natural. Rutte, în vârstă de 57 de ani, cel mai longeviv lider al Olandei, a construit relaţii solide cu diversele lideri britanici, ai Uniunii Europene şi ai SUA, inclusiv cu Trump, pe durata mandatului său.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo